عمومیمعرفی کسب و کار

آیا نیکوتین برای سلامتی مفید است؟

خوشبختانه به خاطر قیمت سالت در تهران اسموک ، خیلی از افراد متوجه شده اند که سیگار و نیکوتین، تفاوت های زیادی با هم دارند. حقیقت اینجاست در حالی که خیلی از افراد به خاطر نیکوتین سیگار می کشند؛ اما به خاطر مضرات سیگار از دنیا می روند. علت آن هم دیگر سمومی است که در سیگار وجود دارد. نیکوتین به خودی خود یک ماده بدون آسیب محسوب می شود و حتی گاهی اوقات فایده هم دارد که در این قسمت با ۸ مورد از فواید آن آشنا خواهید شد.

اما آن ها همچنین اشاره کرده اند که محصولات جایگزین نیکوتین ظاهراً هیچ خاصیت اعتیادآوری برای افراد غیر سیگاری ندارند، زیرا سیگار حاوی مواد شیمیایی هست که نیکوتین را اعتیاد آور تر می کند، چون خود نیکوتین به تنهایی اگر در کنار تنباکو نباشد، اعتیادآور نخواهد بود.

بنابراین نیکوتین عامل ایجاد بیماری های مربوط به سیگار نمی شود و میزان اعتیاد آن ممکن است فقط به اندازه یک فنجان قهوه باشد؛ اما به نظر شما فایده هم دارد؟

1-تقویت حافظه بلند مدت

مطالعات به این نتیجه رسیده است که نیکوتین باعث افزایش حافظه بلند مدت می شود و این موضوع از طریق آزمایشات هم به اثبات رسیده است.

یک خبرنگار آمریکایی در مصاحبه ای اعلام کرد: طبق اطلاعاتی که تا الان به دست آوردم، نیکوتین قابل اعتماد ترین ماده تقویت کننده حافظه است که هم اکنون در اختیار داریم. در واقع خواص آن برای ذهن و حافظه، شاید با هیچ ماده دیگری قابل مقایسه نباشد.

2- تقویت حافظه کوتاه مدت

محققان از جمله شروود، کرل، هیندمارچ به این نتیجه رسیده اند که تاثیرات نیکوتین روی حافظه کوتاه مدت بسیار زیاد است. نتایج تحقیقات آنها نشان داد که نیکوتین باعث تقویت و واکنش حافظه در مدت زمان کوتاه می شود و فرایند بهینه سازی اطلاعات در حافظه کوتاه مدت را بهبود می بخشد.

3- کوتاه کردن زمان واکنش

در دانشگاه لندن به این نتیجه رسیدند که رابطه قوی بین نیکوتین و زمان واکنش افراد وجود دارد و می‌ توان نتیجه گرفت این افراد آی کیوی بالاتری دارند. اخیراً هم تحقیقات دیگری در تایوان انجام شده و نشان می‌ دهد که مکمل نیکوتین باعث عملکرد افراد در بازی های شبیه سازی شده می شود. همچنین اظهار کرده اند که نیکوتین برای بهبود حوصله، میلی جنسی و افزایش سطح درک افراد موثر است. نیکوتین همچنین باعث کم کردن تایم تصمیم‌گیری می‌ شود.

4- بهبود عملکرد افراد

استفاده از نیکوتین خواص زیادی دارد و این موضوع در تحقیقات دانشگاهی سال ۲۰۱۷ هم به اثبات رسیده است. از آنجایی که بعضی ورزشکاران بریتانیایی تمرکزشان را روی سیگار گذاشته بودند، به خاطر همین تحقیقات در مورد استفاده از نیکوتین افزایش پیدا کرد.

گزارشات که از این تحقیقات در روزنامه ملی به چاپ رسید، حاکی از آن بود؛ ورزشکارانی که باور داشتند استفاده از دخانیات می‌ تواند باعث ارتقای عملکرد و بهبود وضعیت ذهنی آنها شود، ظاهراً نتیجه گرفته بودند و بسیاری از فوتبالیستان خیلی زیاد از نیکوتین استفاده کرده بودند و در بازی عملکرد بهتری داشتند. البته شباهت آنقدر زیاد نیست که بخواهیم بگوییم که نیکوتین عامل تقویت عملکرد ورزشکاران است اما خیلی از افرادی که نیکوتین استفاده می کنند، این امید را دارند که از آنها نتیجه خوب بگیرند.

5- هماهنگی با ریتالین

برای درمان بیش فعالی بزرگسالان، مطالعات زیادی در مورد عملکرد نیکوتین با ریتالین انجام شده است و محققان به این نتیجه رسیده اند که سازماندهی نیکوتین در بدن، تاثیرات مثبتی روی وضعیت رفتاری و ذهنی نوجوانان مبتلا به بیش فعالی و بزرگسالی دارد. البته هنوز میزان تاثیر گذاری آن با ریتالین مقایسه نشده است. نویسنده اصلی این مطلب به این نتیجه رسید؛ به این دلیل است که نوجوانانی که سیگار می کشند، در مقایسه با آنهایی که پیش فعالی بزرگسالی دارند، آرامش بیشتری را احساس می کنند و سیگار را راهی برای آرامش ذهنی شان می دانند.

کراتین چیست؟

6- کمک به بهبود اسکیزوفرنی

مطالعه ای در فرانسه، مقاله تحقیقاتی را بررسی کرد و به این نتیجه رسید که یافته‌ ها نشان می‌ دهند یک دوز از نیکوتین می تواند باعث بهبود بسیاری از عملکرد های ذهنی در بین بماران مبتلا به اسکیزوفرنی شود.

7- کمک به بهبود آلزایمر

مطالعه ای در سال ۲۰۱۲ نشان داد که نیکوتین می تواند علائم اولیه آلزایمر را بهبود ببخشد. در این مطالعات همچنین به این نتیجه رسیدند که نیکوتین باعث ارتقاء عملکرد های ذهنی اولیه و ثانویه مانند توجه، حافظه و فرایندهای ذهنی می شود.

“ما همچنین به این نتیجه رسیدیم که در مطالعه اولیه شواهدی وجود دارد که نشان می‌ دهد نیکوتین خودش عامل ارتقاء ذهن است.”

8- کمک به بهبود پارکینسون

نیکوتین باعث می‌ شود که دوپامین در بدن تولید شود و به فرد حس رضایت دهد. دوپامین باعث کاهش حرکات غیر کنترل یا بیقراری نیز خواهد شد. در دو مطالعه اخیر نشان داده شده است که نیکوتین چگونه می تواند به این عوامل کمک کند. همچنین اظهار کرده اند که نیکوتین باعث سرکوب بیماری پارکینسون می شود و از بیماران پارکینسون هم محافظت می کند.

به عنوان کلام آخر و نتیجه گیری ، باید گفت نیکوتین معروف‌ترین جز محصولات تنباکو نظیر سیگار و سیگار برگ است که احتمالا بیشترین سوبرداشت را به خود اختصاص داده است. نیکوتین عنصری در تنباکو است که ترک سیگار را آن‌قدر سخت می‌کند، اما به هیچ وجه آن جزئی نیست که بیشترین ضرر را به بدن می‌رساند.

پس از سالیان سال تحقیق در خصوص اثرات نیکوتین، اکنون به آن، به دیده مثبت‌تری نگاه می‌کنند. آخرین تحقیقات، نتایج بالقوه شایان توجهی را در این موارد نشان داده‌اند؛ بهبود در عملکرد شناختی، سوزاندن چربی‌ها، کمک به از دست ندادن حافظه و حتی بهبود بیماری‌های نظیر پارکینسون و اسکیزوفرنی که تاثیر زیادی در زندگی فرد می‌گذارند.

این موضوع فواید نیکوتین، حداقل تا حدودی، مسبب افزایش استفاده از ویپ شده است. تا چند دهه اخیر، در عمل تنها راه مصرف نیکوتین از طریق سیگار کشیدن بود، که همواره مضرات آن بر فوایدش چیره‌ می‌شد اما با افزایش استفاده از ویپ، اکنون علاقه‌ مجددی به درک اثراتی پیدا شده است که محصولات پاک‌تر نیکوتین می‌توانند بر روی ما داشته باشند.

نیکوتین چیست؟

نیکوتین یک آلکالوئید طبیعی است که در تعدادی از اعضای خانواده گیاهان تاجریزی نظیر بادمجان، گوجه‌فرنگی، فلفل و گیاهان تنباکو یافت می‌شود. این ماده سمی توسط این دسته از گیاهان تولید می‌شود تا از خورده شدن برگ‌هایشان توسط حشرات، جلوگیری کنند.

در واقع، اولین باری که نیکوتین به اروپا وارد شد، اغلب از آن به عنوان آفت‌کشی طبیعی برای محصولات کشاورزی استفاده می‌کردند.

نیکوتین هم‌چنین به شدت اعتیادآور است و این یکی از دلایل اصلی دشواری در ترک سیگار است. وقتی نیکوتین به مغز می‌رسد، موجب تحریک تولید دوپامین می‌شود. دوپامین ماده‌ شیمیایی است که مسئول احساساتی نظیر رضایت، لذت و انگیزه است.

وقتی سیگار نمی‌کشید، سطوح دوپامین و به تبع آن خلق‌تان پایین می‌آید و میل به نیکوتینِ بیشتر، ظاهر می‌شود. استفاده مکرر از نیکوتین موجب تقویت این حلقه بازخورد شده و موجب اعتیاد می‌شود.

تاریخچه استفاده پزشکی از تنباکو و نیکوتین

پس از آن که کریستوف کلمب برای اولین مشاهده کرد که قبیله‌های بومی آمریکا از گیاه تنباکو استفاده می‌کنند، تنباکو به اروپا آورده شد و مردم به آن به چشم گیاه دارویی بسیاری مفیدی نگاه می‌کردند.

اغلب به تنباکو، لقب‌هایی نظیر «گیاه خدایان» و «داروی مقدس» می‌دادند و به بسیاری از روغن‌های گیاهی، خمیرها و داروهای در دسترس آن زمان، اضافه‌اش می‌کردند.

کتاب‌های چاپ‌شده در دهه ۱۵۳۰ میلادی، از شواهد عینی از این گیاه جدید نقل می‌کند که منجر به بهبود بریدگی و کبودی، سرماخوردگی، زکام و تب می‌شود و به گوارش کمک می‌کند و کاهنده حس گرسنگی و مخدر است.

همچنین گزارش متاخرتری در همان قرن از آشپزی آمده است که تقریبا انگشت شست خود را قطع کرد و سپس آن را در برگ‌های تنباکو پیچید و تماما بهبود یافت. در طول شیوع طاعون در سال ۱۶۶۵ در لندن، کودکان موظف بودند برای در امان ماندن از بیماری، در کلاس‌های درس خود، تنباکو بکشند.

در قرن هجدهم، پزشکان اعتماد خود را به تنباکو، به عنوان یک دارو، از دست دادند اما با این حال هنوز هم این گیاه را می‌توانستید در قفسه‌ داروخانه‌ها بیابید و به کرات، برای درمان گوش درد (با به قدرت دمیدن دود آن به درون گوش)، بواسیر و یا هموروئید توصیه می‌شد.

به طرز عجیبی، دمیدن دود تنباکو در مقعد بیماران به عنوان درمانی برای مواردی جدی نظیر مسمومیت با استریکنین، فتق، کزاز، کرم حلقوی و حتی غرق‌شدگی توصیه می‌شد.

پس از آن که در سال ۱۸۲۸، نیکوتین را از گیاهان تنباکو جدا کردند، از این ماده شیمیایی جدید، به تنهایی و اغلب در مرهم‌هایی برای بهبود بیماری جرب و روغن‌هایی استفاده می‌شد که در درمان عارضه‌های پوستی به کار برده می‌شدند.

این گونه پنداشته می‌شد که نیکوتین، تنها آلکالوئید مفید موجود در تنباکو است و در اوایل قرن بیستم، به عنوان درمانی برای وبا و برخی از انواع بیماری پارکینسون، توصیه می‌شد.

فواید احتمالی نیکوتین برای سلامتی

بی‌شک، نیکوتین قابلیت آسیب‌زدن به بدن را، به خصوص در مغز در حال رشد افراد جوان دارد اما هم‌چنین قابلیت سود‌رسانی را نیز دارا است. در ذیل روش‌هایی آمده است که مشاهده شده نیکوتین به موجب آن‌ها، می‌تواند برای بدن فایده داشته باشد.

افزایش سوزاندن چربی/کاهش وزن

از دیرباز، سیگار کشیدن و نیکوتین مشتق شده از سیگار، با کاهش وزن در ارتباط بوده‌ است. افزایش وزن به دلیل افزایش اشتها، معمولا به عنوان یکی از عوارض ترک سیگار گزارش شده است و می‌تواند یکی از عواملی باشد که موجب می‌شود برخی از افراد، کمتر به سمت ترک سیگار بروند.

تعدادی از تحقیقات در سالیان اخیر نشان داده‌اند که در بسیاری از افراد، نیکوتین و قابلیت این را دارد که عملا سرعت چربی‌سوزی را در بدن ما افزایش دهد. گمان برده می‌شود که این ماده، نرخ متابولیسم در حال استراحت یا همان سرعت کالری‌سوزی بدن در زمان استراحت را، در برخی افراد، حدود ده درصد افزایش می‌دهد.

ممکن است این رقم آن قدر بزرگ به نظر نرسد اما برای یک فرد معمولی، افزایش ده درصدی در نرخ متابولیسم در حال استراحت، به این معناست که در طول یک سال، ده کیلوگرم بیشتر چربی می‌سوزاند.

کاهش آثار بیماری پارکینسون

یک میلیون نفر در ایالات متحده به بیماری پارکینسون مبتلا هستند که به خودی خود عدد بزرگی است و انتظار می‌رود که تا سال ۲۰۳۰، این عدد به ۱.۲ میلیون نفر برسد. هر چیزی که باعث کاهش این رقم و یا افرایش کیفیت زندگی افراد مبتلا به پارکینسون شود، قطعا چیز خوبی است.

نیکوتین به پذیرنده‌های متفاوتی در مغز و به طور مشخص به پذیرنده‌های استیل‌کولین نیکوتینی متصل می‌شود که تا حدی مسئول تولید سروتونین، اندورفین، دوپامین و سایر انواع ناقل‌های عصبی است. فارغ از ایجاد اثرات لذت‌بخش، این ناقل‌های عصبی هم‌چنین توانایی جلوگیری و یا کاهش حرکات عضله‌ای ناخواسته را دارند. این تاثیر، آن چیزی است که محققان بیماری پارکینسون بیشترین علاقه را به آن دارند.