قانون طلاق در طول تاریخ تغییرات زیادی داشته است. در سال 1381 برای آخرین بار اصلاحاتی بر قانون طلاق انجام شد که تا به امروز مورد استناد قرار گرفته است. در این مطلب سعی داریم قانون جدید طلاق از طرف زن را مورد بررسی قرار داده و به برخی از دلایل محکمه پسند طلاق از طرف زن بر طبق این قانون اشارهای داشته باشیم. در ادامه با مجله حقوقی برترین وکیل همراه باشید.
طلاق در حقوق به چه معناست؟
طلاق در حقوق به معنای انحلال ازدواج با رعایت برخی مراسم خاص است. در صورتی که زوجین به ادامه زندگی مشترک علاقهای نداشته باشند، میتوانند برای جدایی از یکدیگر اقدام نمایند. ثبتنام در سامانه طلاق، ارسال دادخواست طلاق از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه، شرکت در کلاسهای مشاوره اجباری پیش از جدایی و شرکت در جلسات دادگاه برای رسیدگی به پرونده از مهمترین مراسم خاص طلاق به شمار میآیند.
چگونگی طلاق از طرف زن
ماده 133 قانون مدنی بهصراحت اعلام میکند که حق طلاق با مرد است و مرد هر گاه بخواهد میتواند همسرش را طلاق دهد؛ طبق قانون جدید طلاق و مهریه، باید به این نکته دقت داشت که قانون، مهریه را نیز حق زن میداند و مرد در صورت تلاش برای طلاق، باید مهریه زن را بپردازد. در واقع مهریه نوعی بازدارندگی در مقابل حق طلاق مرد است.
وکیل دادگستری نیز یکی از حرفههای حقوقی مهم و حیاتی است. این وکلا با گذراندن آزمون وکالت و کسب مدرک دادگستری، مجوز ارائه خدمات حقوقی در دادگاهها را دریافت کردهاند. وکیل دادگستری در دادگاهها نمایندگی مشتریان را به عهده میگیرد و در پروندههای حقوقی و کیفری حاضری به دفاع از مشتریان میپردازد. این حرفهایان حقوقی با توانایی در تحلیل مسائل حقوقی، نگارش اسناد حقوقی، و ارائه دفاع موثر، به مشتریان خود کمک میکنند تا در دادگاهها به حقوق خود دست یابند .
اینکه قانون مرد را دارای حق طلاق میداند به این معنا نیست که زن به هیچ عنوان نمیتواند در طلاق پیش قدم باشد. باید به این نکته توجه کرد که حق طلاق صرفاً در اختیار مرد نیست و زن نیز در شرایط خاص میتواند برای گرفتن طلاق اقدام کند. اگر شما نیز به دنبال اطلاعاتی در خصوص حق طلاق هستید توصیه می کنیم مطلب را مطالعه بفرمایید. با وجود این توضیحات باید اشاره کرد که سه نوع طلاق وجود دارد که عبارتند از: طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی. در طلاق از طرف زن، زوجه میتواند دادخواست طلاق بدهد تا به خواسته او رسیدگی شود.
درواقع تنها تفاوتی که بین طلاق از طرف مرد و وجود دارد در دلایلی است که هر کدام لازم است برای گرفتن طلاق به دادگاه ارائه دهند. مرد به شرط پرداخت حق و حقوق زن از جمله مهریه میتواند به هر دلیلی همسر را طلاق داده اما زن برای طلاق نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه دارد که در ادامه شما را با این دلایل به طور کامل آشنا خواهیم کرد. دلایل ذکر شده از قانون جدید طلاق از طرف زن استخراج شده و نیاز است که زن با دلیل و مدرک آنها را اثبات کند. یکی از موضوعات مهمی است که ممکن است برای بسیاری از افراد مطرح شود که در این باره می توانید به مطلب بالا مراجعه کنید.
قانون جدید طلاق از طرف زن به چه صورت است؟
در قانون بهصراحت تشریح شده است که حق طلاق با مرد است. از این رو، گرفتن طلاق از طرف زن قدری دشوار به نظر میرسد؛ بنابراین اگر طلاق از طرف زن خواسته شده باشد در مقایسه با حالتی که دادخواست طلاق از طرف مرد ارسال میشود، زمان بیشتری به طول خواهد انجامید. در قانون جدید طلاق از طرف زن، زوجه میبایست برای طلاق دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهد. درواقع قانونگذار تلاش کرده تا به زن در صورتی که ادامه زندگی واقعاً برای او مشقتبار شده است، حق طلاق بدهد تا به این صورت از سوء استفاده مرد از حق طلاقش جلوگیری کند.
طبق قانون جدید طلاق از طرف زن، مراجعه زوجه به دفتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه و سپس شرکت در جلسات مشاوره الزامی است. در نهایت پس از وصول نظریههای صادره در شعبه ارجاع پرونده به دادخواست زن مبنی بر طلاق رسیدگی میشود. در صورت عدم رضایت زوج، دادگاه با توجه به علت، سند، مشکلات و خطراتی که زوج برای زوجهایجاد کرده است میتواند از ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی برای احراز شرایط و صدور حکم طلاق استفاده کند.
طبق قانون جدید طلاق از طرف زن، زوجهای که بخواهد از همسر خود جدا شود باید دلایل مشخص و قابل قبولی به دادگاه ارائه کند در این صورت با مخالفت مرد روبهرو میشود و بدون توافق او نمیتواند اقدام کند؛ یعنی اگر زندگی مشترک برای زن غیر قابل تحمل باشد او باید مطابق قانون، اسناد و مدارک و ادله کافی برای تقصیر مرد به دادگاه ارائه کند و به دادگاه ثابت نماید که ادامه زندگی برایش سخت و غیرقابل تحمل شده است.
تغییرات قانون جدید طلاق از طرف زن در گذر زمان
قوانین طلاق از فقه شیعه و سیره اهل بیت (ع) گرفته شده است. در سال 1313 برای اولین بار قوانین مدون و منسجمی در خصوص طلاق ارائه شده و به تصویب مجلس شورای ملی نیز رسید. سپس در سال 1346 قوانین حمایت از خانواده تصویب شد و اختیارات مرد در زمینه طلاق محدودتر شد. بر طبق این قانون از دادگاهها خواسته شد که فقط در مواقع و موارد خاصی به خواسته زوجین برای طلاق، گواهی عدم امکان سازش صادر کنند.
در سال 1353 طرحی تصویب شد که بر اساس آن حق مطلق مرد برای طلاق زن لغو گردید و پس از آن هر یک از زوجین میتوانست با مراجعه به دادگاه برای گرفتن طلاق مراحل خاصی را پیگیری کند. در سال 1381 نیز آخرین تغییرات در قانون طلاق ایران شکل گرفت و اصلاحیهای در آن انجام شد. بر اساس این اصلاحیه قانون طلاق و بنا بر ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مقرر شد که مرد میتواند با رعایت شرایط تعیین شده در این قانون با مراجعه به دادگاه، درخواست طلاق زوجه را ارائه دهد.
همچنین در اصلاحیه قانون جدید طلاق از طرف زن مقرر شده است که زوجه میتواند در صورت داشتن دلایل محکمه پسند درخواست طلاق کند. این دلایل میتواند عدم رعایت شروط 12 گانه نکاح از طرف مرد یا عواملی باشد که زن را دچار عسر و حرج کرده است. دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن در بالا اشاره کردیم که زن برای طلاق میبایست دلایل محکمه پسندی به دادگاه ارائه دهد و در صورت اثبات این دلایل در دادگاه، قاضی میتواند دستور طلاق را صادر کند. در ادامه سعی داریم شما را با چند مورد از این دلایل طبق قانون جدید طلاق از طرف زن آشنا کنیم.
این دلایل میتواند شامل شروط 12 گانه ای باشد که مرد در حین عقد آنها را امضا کرده است یا هر موردی که باعث عسر و حرج زن شود و ادامه زندگی را برای او مختل نماید. طبق قانون جدید حق طلاق زن، زوجه میتواند با داشتن حق طلاق از جانب مرد نیز برای طلاق اقدام کند که البته دریافت چنین سندی از مرد قدری مشکل به نظر میرسد. در این مطلب می توانید اطلاع کاملی از به دست بیاورید! عدم پرداخت نفقه در قانون جدید طلاق از طرف زن اشاره شده است که اگر چنانچه مرد با گذشت 6 ماه برای پرداخت نفقه زن اقدامی نکرده باشد، زن میتواند برای دریافت مهریه خود شکایت کند.
وکیل خانواده تهران نقش بسیار حیاتی در حل و فصل امور حقوقی خانواده ایفا میکند. این وکلا با تخصص در زمینه حقوق خانواده، به حل مسائلی همچون طلاق، نفقه، حضانت، و مسائل مربوط به حقوق فرزندان میپردازند. وکیل خانواده تهران با داشتن دانش عمیق و تجربه کافی در زمینه حقوق خانواده، مشتریان خود را به نحو موثری در پروندههای حقوقی خانواده نمایندگی میکنند. این وکلا با ارائه مشاورههای قانونی مناسب و ایفای نقش حیاتی در دادگاهها، به حل اختلافات خانواده کمک میکنند .
در ماده 129 قانون مدنی اشاره شده که اگر مرد به هر دلیلی (از روی عمد یا عدم توانایی مالی) نتواند به مدت 6 ماه نفقه بپردازد، زن میتواند برای گرفتن نفقه از دادگاه درخواست کند و اگر مرد باز هم از پرداخت نفقه امتناع کند، قاضی میتواند حق طلاق زن را صادر نماید. شغل نامناسب مرد در صورتی که مرد به شغل نامناسبی اشتغال داشته باشد به شرطی که آن شغل باعث توهین به شأن و منزلت زن شود و آبروی او را در معرض خطر قرار دهد، زن میتواند درخواست طلاق کند. البته نامناسب بودن این شغل میبایست به تأیید دادگاه مربوطه برسد و نظر قاضی در این زمینه بسیار مهم است.
طبق ماده 1023 قانون مدنی و بنابر تغییرات قانون جدید طلاق از طرف زن، در صورتی که مرد به مدت 4 سال غیبت داشته باشد به نحوی که کسی از زنده بودن یا مرگ او اطلاعی نداشته باشد، زن میتواند تقاضای طلاق کند. برای این کار لازم است که زن به دادگاه مراجعه نماید. دادگاه برای یافتن مرد سه بار و هر بار به فاصله یک ماه در روزنامههای کثیرالانتشار آگهی ثبت میکند. در صورتی که یک سال از درج اولین آگهی بگذرد و از حیات مرد اطلاعی حاصل نشود، دادگاه دستور به طلاق میدهد. سوء رفتار مداوم مرد قانون جدید طلاق از طرف زن، این امکان را به زوجه میدهد که در صورت سوء رفتار مستمر مرد بتواند طلاق بگیرد.
اگر جنون مرد به حدی باشد که سلامت جانی و روانی زن را تهدید کند، طلاق صورت میپذیرد. البته اثبات سوء رفتار مرد قدری دشوار است. اگر مرد به جنون مشهور باشد یا اینکه اطرافیان شهادت دهند که مرد دچار سوء رفتار است، اثبات آن ساده میشود. محکومیت به حبس در صورتی که مرد به 5 سال حبس محکوم شود، طبق قانون جدید طلاق از طرف زن میتواند منجر به طلاق شود. اگر مرد به هر دلیلی از جمله به دلیل عدم توانایی برای پرداخت جزای نقدی به 5 سال حبس یا بیشتر از آن محکوم شود، زن میتواند با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق کند.
مراحل طلاق از طرف زن
در صورتی که زوجه دلایل محکمه پسند مورد قبول در قانون جدید طلاق از طرف زن را داشته باشد، میتواند برای گرفتن طلاق مراحل زیر را طی کند:
- ثبتنام در سامانه تصمیم
- شرکت در جلسات مشاوره به میزان 5 جلسه که حداقل 45 روز طول میکشد
- ثبت دادخواست طلاق از طرف زن در دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضائیه
- ارجاع دادخواست از دفاتر قضایی به دادگاه برای بررسی پرونده
- ارسال پرونده به یکی از دادگاهها و اعلام زمان دقیق رسیدگی به پرونده از طریق سامانه ثنا به زن و شوهر
- اثبات دلایل محکمه پسند در دادگاه از سوی زن البته باید اشاره کنیم که زن برای اثبات این دلایل کار سختی در پیش دارد و بهتر است در این مسیر از یک وکیل طلاق در تهران کمک بگیرد.
- جاری شدن صیغه طلاق
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با قانون جدید طلاق از طرف زن آشنا کنیم و برخی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن بر طبق همین قانون را مورد بررسی قرار دهیم. شما نیز اگر تجربهای در این زمینه دارید، برای مثال اگر از همسرتان جدا شدهاید، لطفاً نظرات خود را با سایر مخاطبان وبسایت حقوقی برترین وکیل به اشتراک بگذارید.