از زمان پیدایش بشر تاکنون، انسان ها همواره در پی یافتنن و ساخت سرپناه برای زندگی خود بودهاند تا نیاز مسکن خود را برطرف سازند . از این رو صنعت ساختمانسازی از گذشته تا به امروز همواره وجود داشته و تغییراتی گستردهای نیز به خود دیده است.
هرچند در گذشته به دلیل نبود امکانات و دانش فنی کافی این صنعت در سطح بسیار پایینی قرار داشت. اما امروزه با ورود فناوری مدرن به آن، فرایند ساخت طبق جدیدترین و ساده ترین روش ها صورت می گیرد.
بی شک نخستین گام پیش از ساختن یک ساختمان مسکونی داشتن اطلاعات کافی و تخصصی در زمینه ساخت و ساز است. لذا ما به شما توصیه میکنیم اگر به فکر راهاندازی یک پروژه ساختمانی هستید، حتماً از یک یا گروهی متخصص از مهندسان مشاور ساختمان برای بررسی پروژه خود کمک بگیرید. حتماً به این نکته نیز توجه داشته باشید که در انتخاب مشاور ساختمان تحقیقات لازم را انجام دهید. آنها با صفر تا صد مراحل ساخت و از همه مهمتر شرایط اقتصادی بازار آگاه هستند.
عوامل مؤثر بر روند ساخت یک پروژه ساختمانی عبارتند از:
- وسعت، طول و عرض زمین یا ملک مورد نظر
- محل جغرافیایی و منطقه مورد نظر
- بودجه کافی
- قیمت مصالح ساختمانی
- دستمزد کارگران و عوامل اجرا
- کیفیت مصالح
- آگاهی از نوسانات بازار
- مدت زمان احداث پروژه
- نوع ساختمان: اداری ،تجاری، مسکونی، گردشگری و … .
وظایف یک مهندس مشاور ساختمان
- یک مهندس مشاور حرفه ای باید در زمینه طراحی، پیاده سازی ایده ها، برنامه ریزی تخصص کافی داشته باشد. در غیر این صورت فرایند کار با سرعت کافی پیش نرفته و در مواقعی ممکن است که پروژه متوقف شود.
- در بسیاری از موارد مسئولیت هماهنگی اعضا و پرسنل پروژه بر عهده مهندسان مشاور است .
- مهندسان مشاور با سایر رشتهها و حرفههایی که در این زمینه فعالیت میکنند از جمله نقشهبرداران ، معماران ، کارشناسان علوم طبیعی در ارتباط هستند.
- آنها همواره در تلاشند تا راهکارهای ایده آل برای رفع موانع انتخاب کرده و با مشاوره دادن به تیم خود بهترین نتایج را خلق کنند
- مهندسان مشاور همیشه انجام امور طبق استانداردهای لازم را مبنای کار خود قرار میدهند. به گونه ای که با طرح ریزی های اصولی خود به حفظ جان ساکنین و استانداردسازی ساختمان کمک می کنند.
- مشاوران ساختمان با در نظر گرفتن موضوعات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی سادهترین و در عین حال مقرون به صرفهترین راهکارها را پیش روی اعضای تیم مربوطه قرار میدهند.
خدمات مهندسان مشاور و مزایای استفاده از آن در ساختمان سازی
خدمات مهندسان مشاور در ساختمان سازی به این صورت است:
- ارائه اطلاعات کافی و منسجم در خصوص برخی از مشکلات احتمالی که احتمال روبرو شدن با آنها زیاد است.
- ارائه اطلاعات در مورد بودجه مورد نیاز برای ساخت یک ساختمان و همچنین قیمت روز مصالح ساختمانی.
- مشخص نمودن بازه زمانی ساخت و اتمام پروژه.
مزایای استفاده از دان۱۴۰۲-۰۵-۲۳
برای این که یک ساختمان به خوبی ساخته شود، افراد زیادی باید دست به دست هم بدهند. اما در این میان، نقش برخی از افراد بسیار مهم تر است.
آیا چیزی از وظایف مهندس مشاور در پروژه های عمرانی می دانید؟ آیا می دانید که چرا حضور این افراد در پروژه ضروری و لازم است؟
بدون یک مهندس مشاور، نمی توان سازه ای مقاوم و سالم ساخت. در واقع بار اصلی برنامه ریزی های فنی و …بر عهده ی مهندس مشاور است. در نتیجه، نباید از اهمیت این فرد در ساختمان سازی غافل شد.
در این مقاله از وبسایت ، می خواهیم در مورد وظایف مهندس مشاور صحبت کنیم و بگوییم که کار کردن با آن ها در پروژه های عمرانی، چه مزیت هایی می تواند داشته باشد.
اگر به این موضوع علاقه مند هستید و می خواهید در این خصوص، اطلاعات بیشتری کسب کنید، به اسکرول کردن این متن ادامه دهید.
مهندس مشاور کیست؟
وقتی که صحبت از مهندس مشاور می کنیم، منظورمان چه کسی است؟!
مهندسان مشاور، افرادی هستند که در حوزه ی ساختمان سازی فعالیت می کنند و وظیفه ی اصلی شان، طراحی و برنامه ریزی برای ساخت پروژه های عمرانی است.
در واقع اگر یک ساختمانی به درستی ساخته می شود و ایمن است، به دلیل کنترل هایی است که مهندس مشاور روی پروژه اعمال می کند. در واقع، مهندسان مشاور به دنبال ایرادهای فنی ساختمان می گردند. هیچ مشکلی از زیر دست یک مهندس مشاور خوب در نمی رود و در نهایت همه مطمئن می شوند که سازه ای سالم و ایمن ساخته شده است.
این کنترل ها و ایرادیابی، از همان زمانی که طرح اولیه ی ساختمان تهیه می شود، آغاز شده و تا مراحل نهایی اجرای پروژه، ادامه پیدا می کند.
اما سوال این جاست که تحصیلات یک مهندس مشاور چیست؟ واقعیت این جاست که مهندسان مشاور می توانند از تمام رشته های مهندسی باشند. برای انتخاب بهترین مهندس مشاور باید به نوع پروژه دقت داشته باشید.
آیا پروژه ی شما احداث یک کانال آب است یا مربوط به نیروگاه های برق می شود؟ آیا پروژه ی عمرانی مربوطه، در خصوص کشاورزی است یا صنعت؟
هر یک از این پروژه های عمرانی به مهندس مشاور مرتبط نیاز دارد. در نتیجه ممکن است مهندس مشاور، فارق التحصیل رشته های کشاورزی، برق یا…باشد.
اما در خصوص ساختمان سازی، حتما باید مهندس شما دارای تحصیلات عمران، معماری و…باشد.
برخی از این مهندسان به شکل عملی و فنی وارد پروسه ی ساخت پروژه می شوند. برخی دیگر نیز، صرفاً وظایف مربوط به مدیریت و هماهنگی را به عهده می گیرند.
به طور کلی، مهندس مشاور بسته به نوع پروژه انتخاب می شود!
چرا باید مهندس مشاور انتخاب کرد؟
یکی از سوالات بسیار مهمی که در مورد این موضوع وجود دارد این است که اصلا چرا باید یک مهندس مشاور انتخاب کرد؟ منافعی که این مهندسان به پروژه می آورند، چیست؟!
اولین مزیت و فایده ای که یک مهندس مشاور با خود به همراه می آورد، انتخاب بهینه ترین و ساده ترین راه برای حل مشکل است. زمانی که ایراد یا خطایی در پروژه رخ می دهد، مهندس مشاور می تواند از دانش خود استفاده کرده و ساده ترین و اقتصادی ترین راهکار برای حل مشکل را پیدا کند.
یک مهندس مشاور تمام راه های ممکن و قابل انجام را بررسی می کند و در نهایت، راه حلی بهینه و درست ارائه خواهد کرد. بنابراین اولین ارزش یک مهندس مشاور برای پروژه های عمرانی، کاهش هزینه هاست.
برای یک پروژه ی عمرانی بسیار مهم است که هزینه های خود را تا حد امکان پایین بیاورد و حاشیه سود خود را افزایش دهد. یک مهندس مشاور می تواند در ازای یک مبلغ خاص، این مزیت را برای پروژه به همراه بیاورد.
برخی از مهندسان مشاور، صرفا در امور فنی دخالت می کند و کاری به کاهش هزینه ها ندارند. آن ها ایرادها را شناسایی کرده و در جهت رفع آن ها، پیشنهاداتی ارائه می کنند.
اما برخی دیگر از مهندسان مشاور در جهت مدیریت پروژه اقدام می کنند. به عبارت دیگر تلاش می کنند که بهترین روش های اجرای کار را شناسایی کرده و در آن مسیر گام بردارند.
مزیت بعدی یک مهندس مشاور این است که در تمام مراحل پروژه ی عمرانی می تواند حضور دقیق و آگاهی داشته باشد. به عبارت دیگر از همان مراحل تدوین طرح پروژه می تواند خطاها و ایرادها را شناسایی کرده و نسبت به حل و فصل آن ها، اقدام کند.
خصوصیات یک مهندس مشاور خوب
اگر می خواهید یک مهندس مشاور را برای پروژه ی خود انتخاب کنید، حتما نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
مهندس مشاور باید انعطاف پذیر باشد. به این معنی که بتواند روی هر پروژه ای کار کند و به هنگام بروز خطا و مشکل، بتواند شرایط پروژه را با راهکارهای موجود، سازگار کند.
یک مهندس مشاور خوب باید بتواند همیشه و در هر شرایطی، استاندارد کار را بالا نگه دارد و به کمتر از عالی قانع نشود.
مهم ترین ویژگی یک مهندس خوب این است بازدهی خوبی داشته باشد. به این معنی که حضور وی برای پروژه مفید و موثر باشد و بتواند از دانش خود در جهت مسائل تخصصی و فنی، بهره ببرد.
این سه ویژگی می توانند یک مهندس مشاور خوب را توصیف کند. بنابراین حتما به آن ها توجه داشته باشید.
حالا که با وظایف مهندس مشاور در پروژه های عمرانی آشنا شدید، می خواهیم در مورد این موضوع بیشتر صحبت کنیم و بگوییم که مهندسان مشاور چه خدمات دیگری می توانند ارائه کنند.
وقتی که حرف از مهندس مشاور می زنیم، مشخصا منظورمان این است که این مهندس، می تواند مشاوره های به خصوصی ارائه کند.
به طور کلی، مشاوره های این مهندسان، سه حوزه ی کلی را در بر می گیرد:
مشاوره ی اقتصادی
یکی از مهم ترین جنبه های هر پروژه ای، مسائل مربوط به اقتصاد آن است. هزینه های پروژه باید به دقت محاسبه شوند و از هر راهی برای کاهش هزینه ها استفاده شود. یک مهندس مشاور می تواند به خوبی هزینه ها را تخمین زده و بهترین راهکارها را به سازندگان پروژه ارائه کند.
به طور کلی، مهندس بعد از تحقیقات فراوان روی بخش های مختلف یک پروژه می تواند خدمات زیر را در حوزه ی مشاوره اقتصادی ارائه کند:
- آیا پروژه ی مزبور، توجیه اقتصادی دارد؟
- آیا این پروژه به هزینه هایی که برای اجتماع، محیط زیست و…به بار می آورد، می ارزد؟
- آیا اساسا امکان اجرای این طرح وجود دارد؟
در بخش دیگری از مشاوره هایی که مهندس می تواند ارائه کند، ارائه ی خدمات مهندسی و آماری است. بعد از آن به سنجش ارزش طرح می پردازد و در این مسیر ممکن است از مطالعات کاربردی و بنیادی زیادی صورت بگیرد.
به هرحال، یک مهندس مشاور بسته به نوع پروژه باید راهکارهای در چنته داشته باشد تا بتوان با استفاده از آن ها، هزینه های پروژه را کاهش داد.
در نهایت، نتیجه ی تمام این تحقیقات و مطالعات به دست سازندگان و سرمایه گذاران می رسد و آن ها بسته به نتیجه ی آن، تصمیم می گیرند که پروژه را آغاز کنند یا خیر!
مشاوره فنی و مهندسی
یکی از ابعاد بسیار مهم هر یک از پروژه های عمرانی، ابعاد فنی و مهندسی است که باید به حرفه ای ترین شکل ممکن صورت بگیرد. به همین دلیل است که مهندس مشاور، می تواند در این زمینه حرف های زیادی برای گفتن داشته باشد.
در پروسه ی مشاوره ی فنی و مهندسی، مهندس موارد زیر را بررسی می کند:
- آیا استانداردها و معیارهای فنی اجرا شده و ضوابط مورد نیاز، آماده هستند؟!
- طراحی مفهومی پروژه را بررسی می کند.
- بر اجرای پروژه نظارت می کند.
- کنترل مهندسی
هر یک از این بخش ها باعث می شود که پروژه به خوبی پیش برود و سازه ی نهایی، استاندارد و مقاوم شود.
بیشتر بدانید: مشاوره و طراحی سازه
مشاوره مدیریتی
شاید برایتان عجیب باشد اما یک مهندس مشاور می تواند مدیریت پروژه را نیز به عهده بگیرد و یا در این زمینه، مشاوره هایی به سازندگان و سرمایه گذاران ارائه کند!
مهندس مشاور در حوزه ی مدیریت پروژه، تجارب خوبی دارد که می توانند در روند پروژه به کار بیایند.
برخی از حوزه های مدیریتی مهندس مشاور شامل موارد زیر می شود:
- کنترل پروژه و برنامه ریزی دقیق برای اجرای آن
- مدیریت طرح اجرایی
- قواعد طراحی و کیفیت مورد نیاز را پیاده سازی می کند
- آموزش نیروهای انسانی و برنامه ریزی برای توسعه دادن منابع انسانی
به طور کلی، مهندس مشاور می تواند از ابتدای پروژه تا انتهای آن را برنامه ریزی و مدیریت کند.
وظایف مهندس مشاور
تا این جای کار با خدماتی که یک مهندس مشاور می تواند ارائه کند، آشنا شدیم. اما آیا وظایف دیگری هم وجود دارند که این مهندسان قادر به انجامشان باشند؟