یکی از فعالیت های مهم در بخش ساخت و ساز سازه های بتنی بتن ریزی است و نکته اساسی در این امر قالب بندی بتن می باشد که موجب شکل دهی بتن و سفت شدن آن می شود. اگر شما هم در زمینه ساخت و ساز فعالیت دارید حتماً یکی از مهم ترین دغدغه های شما انتخاب ابزار و تجهیزات و مصالح مرغوب و با کیفیت می باشد. زیرا این موارد می تواند در ساختن یک ساختمان با کیفیت و مقاوم نقش اساسی داشته باشد. از جمله موارد مهمی که در زمینه سازه های بتنی کاربرد دارد است. در واقع برای استفاده بهینه از بتن راهی به جز قالب بندی آن وجود ندارد. به همین دلیل تهیه قالب بتن امری ضروری به نظر می رسد. در این مطلب از بنیامین سازه نفیس قصد داریم شما را با ویژگی های قالب بتن در تهران مناسب آشنا کنیم.
قالب فلزی بتن چیست و چه کاربردهایی دارد؟
همانطور که گفته شد استفاده از بتن در ساخت و ساز تنها در صورتی ممکن است که بتوان آن را با ابزاری مناسب مانند قالب به حالت جامد و مستحکم تبدیل نمود. از قالب بتن در بتن ریزی فونداسیون ساختمان ها به وفور استفاده می شود. قالب بتن را می توان از نظر متریال به دسته های مختلفی تقسیم کرد:
– قالب بتن آجری
– قالب بتن چوبی
– قالب بتن پلاستیکی
– قالب بتن فلزی
هر کدام از این قالب ها ویژگی های خاص خود را دارند و برای استفاده در موقعیت های مختلفی مناسب می باشند. به عنوان مثال قالب های چوبی به دلیل سبک بودن و ارزانی به راحتی قابل تهیه و جابجایی هستند.
در هنگام قالب بندی چه نکاتی را باید مد نظر قرار داد؟
پس از اتمام عملیات قالب بندی بهتر از شبکه از میلگرد را درون قالب قرار دهید زیرا این کار باعث تقویت استحکام سازه بتنی خواهد شد. پس از بتن ریزی هنگامی که بتن درون قالب به اندازه کافی سفت شد باید قالب را از روی آن جدا کرد مگر اینکه نوع قالب مورد استفاده دائمی باشد که در این صورت قالب بر روی بتن باقی خواهد ماند. در هنگام قالب بندی و بتن ریزی به موارد زیر توجه کنید:
– اتصالات قالب باید محکم بوده و امکان نشت بتن از درب قالب وجود نداشته باشد.
– جداره داخلی باید به خوبی به اعضای چهارچوب متصل شود تا جابجایی قالب به راحتی صورت گیرد.
– استحکام قالب باید به اندازه ای باشد که تحت وزن بتن خم نشود.
– مهاربند و تکیه گاه های افقی و عمودی باید با استفاده از داربست به خوبی نصب شده باشند.
– قالب باید تراز باشد.
– امکان باز کردن راحت اتصالات قالب باید وجود داشته باشد.
یک قالب بتن مناسب را چگونه باید شناخت؟
در هنگام انتخاب یک همیشه باید سه اصل مهم صرفه اقتصادی، ایمنی و کیفیت را در نظر داشته باشید. کیفیت مواد مورد استفاده می تواند ایمنی را تضمین کند که البته این عامل تاثیر قابل توجهی بر روی هزینه خواهد داشت. زیرا شکستن و تخریب قالب در برخی موارد موجب ضررهای مالی یا جانی خواهد شد. در ادامه ویژگی های یک قالب بتن مناسب را به شما معرفی خواهیم کرد:
مقاومت قالب بتن
مقاومت ماده سازنده قالب بتن باید به اندازه ای باشد که قالب بتواند نیروهای وارد را به خوبی تحمل کند. مقاومت قالب نه تنها به عنوان یکی از الزامات طراحی بلکه به عنوان یکی از مهم ترین جنبه های ایمنی ساخت و ساز در نظر گرفته خواهد شد.
صلبیت قالب بتن
جابجایی سازه تحت بارهای وارد شده به آن باید خیلی کم باشد. هرگونه تغییر شکل و جابجایی پیش بینی نشده موجب ایجاد تاثیرات قابل توجه بر انحراف سطح نهایی بتن خواهد شد. در هنگام طراحی قالب بتن باید در مورد بازه انحراف مجاز کل و سهم عوامل موثر بر انحراف در نظر گرفته شود. به جهت اطمینان از اینکه میزان انحرافات در بازه مجاز قرار می گیرند باید صلبیت ماده سازنده قالب ثابت باشد.
مقاومت در برابر ضربه های وارده
قالب بتن باید به گونه ای ساخته شود که در صورت وارد شدن هرگونه ضربه تکه های آن از هم گسسته نشود. به منظور رعایت این نکته باید به خاطر داشته باشید که استفاده از مواد شکل پذیر در ساخت قالب نسبت به مواد شکننده اولویت بالاتری دارند.
دوام قالب بتن
دوام قالب بتن از جنبه اقتصادی و همچنین دستیابی به سازه های بتنی با کیفیت اهمیت بسیاری دارد. ماده سازنده قالب در فواصل زمانی استفاده مجدد در معرض هوا قرار می گیرند. پس لازم است مواد سازنده قالب اجزا و صفحات داخلی در مقابل عوامل محیطی مانند هوا زدگی، خوردگی و غیر مقاوم باشد و نرخ تجزیه پایینی در برابر باد، باران و آفتاب داشته باشد. مقاومت مواد سازنده قالب در برابر تجزیه را می توان با نگهداری مناسب افزایش داد.
وزن قالب بتن
هنگام سرهم کردن قالب اجزا و قطعات به صورت دستی به محل مورد نظر انتقال داده می شوند. بنابراین در حالت مطلوب از نظر اقتصادی و بهره وری ابعاد و وزن قطعات باید به گونه ای در نظر گرفته شود که حمل آن برای کارگران خیلی دشوار نباشد.
دقت ساخت قالب بتن
قالب بتن در مشهد باید به گونه ای ساخته شود که سر هم کردن آن در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود. به همین دلیل ثابت بودن اندازه موادورقه های تخته لایه و اجزای چهارچوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. دقت در ساخت قالب بتن از جمله عواملی است که بر روی جنبه اقتصادی پروژه تاثیر مستقیمی خواهد گذاشت.
سازگاری مواد تشکیل دهنده قالب بتن
مواد سازنده قالب نباید با بتن ناسازگاری داشته باشد. همچنین مواد تشکیل دهنده جداره داخلی قالب نیز نباید با سیمان واکنش نشان دهند. به عنوان مثال برخی از الوار دارای شکر چوب می باشند که موجب خراب شدن سیمان می شود. علاوه بر این چوب برخی از درختان مانند اکالیپتوس پس از پس از سخت شدن بتن موجب ایجاد لکه بر روی آن خواهد شد.
مقاومت قالب بتن در برابر عوامل بیرونی
عواملی مانند گرما و سرمای بیش از حد موجب ایجاد مشکلاتی در انتخاب مواد سازنده قالب خواهد شد. در دماهای پایین سرعت گیرش بتن کاهش می یابد و در این حالت آب درون مخلوط بتن یخ می زند و پیوند شیمیایی درون ملات از بین خواهد رفت. بنابراین هنگام بتن ریزی در دمای پایین باید از آب و ذرات سنگدانه گرم استفاده کرد تا بتن گرم تشکیل شود. به همین دلیل چنانچه مواد سازنده قالب عایق حرارتی باشند دمای مخلوط بتن تا گیرش کامل تغییر قابل توجهی نخواهد کرد.
کلام نهایی
در این مطلب از بنیامین سازه نفیس به بررسی ویژگی های مهم یک قالب بتن مناسب پرداختیم و به شما گفتیم که یک قالب بتن مناسب را چگونه باید شناسایی کنید. عواملی مانند مقاومت، وزن قالب، جنس قالب و … می تواند بر کیفیت کیفیت قالب بتن شما تاثیرگذار باشد. چنانچه به دنبال خرید یک و با کیفیت هستید می توانید از وب سایت بنیامین سازه نفیس دیدن فرمایید.