آیا رشته خلبانی جنگنده خطر ندارد؟
احتمالا برای هر شخصی که به هواپیمای نظامی (جنگنده) علاقه دارد ، این سوال پیش میآید که سطح ایمنی این رشته در چه حد است.
قیمت ساعت بن تن واقعی: هواپیمای نظامی (لشکری) در مقایسه با هواپیمای غیر نظامی (کشوری) تفاوتهایی دارد. دو تفاوت عمده آن در محیط پرواز و قابلیتهای هواپیما میباشد. شاید بتوان گفت وجود دو عامل ارتفاع پروازی بسیار بالا در پرواز هواپیمای جنگنده و سرعت فوق صوت در هواپیمای نظامی از مهمترین تفاوتهای ذکر شده میباشد. به طور اساسی، هواپیماهای جنگنده برای سرعتهای بالا (فراصوت) طراحی گردیدهاند. همچنین موارد زیر در طراحی هواپیمای نظامی مد نظر قرار میگیرد که هرکدام به تنهایی تاثیری در ایمنی پرواز دارد:
- قدرت مانور بالا
- حمل صلاح
- قابلیت حمله به هواپیماهای دیگر در آسمان
- قابلیت فرود روی آب
- سرعت فراصوت
خرید لباس بن تن: همه موارد فوق باعث میشوند که ریسک پروازها بالا باشد. آمارهای نشان میدهد که خلبانهای جنگنده با توجه به محیطی و شرایط پروازی و نوع ماموریتهای که انجام میدهند، با احتمال بیشتری از رویداد (incident) ، سانحه (Accident) مواجه هستند.
هر چند در گرایش هواپیمایی مسافربری ، ایمنی پرواز در بالاترین اولویتهای فعالان این رشته قرار دارد، اما نمیتوان گفت که آن پروازها خالی از خطر هستند. گرایشهای دیگری نیز وجود دارد(نظیر پرواز انفرادی ، ورزشی، امداد و… ) که در آنها نیز مقداری ریسک و خطر وجود دارد.
چگونه در آزمون خلبانی ارتش شرکت کنم؟
برای اینکه بتوانید در رشته خلبانی هواپیمای جنگنده تحصیل کنید باید از طریق آزمونی که از طرف ارتش جمهوری اسلامی برگزار میشود به این رشته راه پیدا کنید. این آزمون هر ساله برگزار میشود. برای شرکت در این آزمون باید از طریق اقدام به ثبت نام کنید. از ابتدای آذر ماه هر سال ثبت نام در این سایت امکان پذیر میباشد.
رایط کامل مربوط به شرکت در این آزمون در دفترچه آزمون این رشته ذکر شده است:
تستهای پزشکی خلبانی جنگنده :
سلامت بدنی در رشته خلبانی هواپیمای جنگنده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بنابراین هیئت پزشکانی که سلامت بدنی افراد متقاضی را مورد بررسی قرار میدهند، بسیار دقت به خرج داده و به هیچ عنوان از استانداردها و قوانین خود کوتاه نمیآیند و میتوان گفت بسیار سخت گیر هستند. برای مثال بینایی چشمان فرد داوطلب باید چشمان در نهایت صحت و سلامت (ده از ده) باشد.
در زیر لیستی از مواردی که در تست پزشکی خلبانی جنگنده مورد بررسی قرار میگیرد آورده شده است:
بینایی چشم در خلبانی جنگنده: فرد داوطلب نباید کور رنگی داشته باشد. در این تست فرد داوطلب باید بتواند دانههای رنگی را میان دانههای رنگی دیگر تشخیص دهد. همچنین هیچ گونه ضعفی در بینایی او وجود نداشته باشد. این مورد با تست علائم چپ، راست ، بالا و پایین مورد بررسی قرار میگیرد.
تناسب اندام : افرادی که بیش از حد لاغر با بیش از اندازه چاق باشند یا پای پرانتزی داشته باشند در آزمون پزشکی مردود خواهند گردید.
تست ورزش: که شامل مواردی نظیر دویدن 800 متر ، بارفیکس ، دراز نشست میباشد.
آزمایشهای دیگری نیز وجود دارند که به طور کامل اعضای مختلف بدن را مورد بررسی قرار میدهد. برخی از این تستها عبارتند از :
- گوش و حلق و بینی
- قلب و عروق
- مغز و اعصاب
- دهان و دندان
- آزمایش خون و ادرار
حقوق خلبان جنگنده چقدر است؟
در مطلب مربوط به توضیح دادیم که عوامل متعددی وجود دارد که در میزان حقوق و دستمزد خلبانان موثر میباشد. در مورد حقوق خلبان جنگنده نیز تا حدودی این عوامل تاثیر گذار است. اما باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که خلبانان جنگنده حتما در ارگانهای نظامی مشغول به کار میشوند و در نتیجه میتوان گفت که حقوق دریافتی آنها تا حدودی به سیاستهای پرداخت دستمزد ارگانهای نظامی مربوط میباشد. در سال 99 حقوق دریافتی خلبانان جنگنده در ارتش جمهوری اسلامی ایران کمتر از 10 میلیون تومان در ماه میباشد.
هر چند در هواپیماهای مسافربری، نوع هواپیما و مسیر پروازی و مقدار ساعت پرواز از عواملی هستند که بر میزان حقوق و دستمزد خلبانان تاثیرگذار میباشد، این عوامل تاثیر چندان زیادی در حقوق دریافتی خلبانان شکاری (جنگنده) ندارد. تنها چیزی که ممکن است حقوق چشمگیری را برای این خلبانان به ارمغان آورد ماموریتهای خارج از برنامه و خارج از کشور میباشد
خیلی از جوانان ایرانی آرزو دارند که روزی بتوانند خلبان (جنگنده) شوند. این مقاله را برای کســـانی که میخواهند رشته خلبانی جنگنده را بخاطر عدم آگاهی از شرایط کنار بگذارند ، توصیه می شود.
تــوجه : این مقاله حاصل تجریبات شخصی است که تمامی مراحل را پشت سر گذاشته است تا بتواند وارد دانشکده پرواز شود . ممکن است در ســال های آینده تغییرات جزئی در مراحل ایجاد شود.
ارتــش ایران هر ســـاله به منظور گزینش و جذب نیروهای خود اعم از زمینی ، هوایی ، پدافند و دریایی اقدام به برگزاری آزمون می کند. برای ورود به دانشگاه ستاری و خلبانی نیز باید از طریق همین آزمون اقدام کرد.
برای ثبت نام در این آزمون که در اردیبهشت انجام می شود باید از اواخر بهمن تا اواسط اسفند در محل های که از طرف گزینش “”آجا”” مشخص می شود حضور یافت و اقدام به ثبت نام کرد تا بتوان در آزمون شرکت کرد.
(لازم به ذکر است که بنده در گفتگویی که با این شخص داشتم در مورد سطح امتحان ازش سوال کردم که آیا امتحانی که گرفته می شود در سطح کنکور هست ؟؟؟ پاسخ دادن که خیر در سطح کنکور نیست و ولی کمتر از کنکور هم نیست و سطح علمی لازم رو می طلبه )
بعد از قبولی در آزمون طبق لیست اعلام شده باید جهت پشت سر گذاشتن مراحل علمی گزینش در تاریخ مشخص شده به مرکز گزینش ناجا در میدان حر تهران مراجعه نمود