
مصاحبه باریستا؟ آب دستته بذار زمین اینو بخون!
خب سلام رفیق! اگه دنبال اینی که تو مصاحبه شغلی باریستا بترکونی و یه جای باحال پشت کانتر قهوه گیر بیاری جای درستی اومدی. من خودم این راهو رفتم کلی بالا پایین دیدم هم مصاحبه های موفق داشتم هم افتضاح و الان می خوام عصاره تجربه هامو بریزم تو این مقاله که تو دیگه لازم نباشه این همه آزمون و خطا کنی. پس کمربندتو ببند بریم سراغ اصل مطلب!
باریستا شدن فقط قهوه ریختن نیست یه سبک زندگیه!
اول از همه بذار یه چیزی رو رُک و پوست کنده بهت بگم : باریستا شدن فقط بلد بودن درست کردن قهوه نیست. اگه فکر می کنی فقط کافیه یه کم کار با دستگاه اسپرسو رو یاد بگیری و دیگه حله سخت در اشتباهی! باریستا شدن یه جورایی یه سبک زندگیه. باید عاشق قهوه باشی از تعامل با آدم ها لذت ببری و بتونی تو یه محیط پرجنب وجوش و گاهاً پراسترس کار کنی.
از دید من یه باریستای خوب کسیه که :
- عاشق قهوه باشه : این از همه چی مهم تره. اگه قهوه رو دوست نداشته باشی هیچ وقت نمی تونی یه باریستای حرفه ای بشی. باید کنجکاو باشی بخوای انواع قهوه ها رو بشناسی طعم هاشونو بچشی و تفاوت هاشونو درک کنی.
- خوش برخورد و اجتماعی باشه : بیشتر وقتت رو پشت کانتر می گذرونی و با مشتری های مختلف سروکله می زنی. باید بتونی با همه جور آدمی ارتباط برقرار کنی لبخند بزنی خوش اخلاق باشی و حس خوبی بهشون منتقل کنی.
- سریع و دقیق باشه : تو ساعات شلوغی باید بتونی سفارش ها رو سریع و دقیق آماده کنی. نباید دست و پاچه بشی و کیفیت کارتو فدای سرعت کنی.
- تمیز و مرتب باشه : بهداشت و نظافت تو کافه خیلی مهمه. باید همیشه میز کارتو تمیز نگه داری دستگاه ها رو مرتب کنی و حواست به ظاهر خودتم باشه.
- یادگیرنده باشه : دنیای قهوه خیلی گسترده ست و همیشه چیزای جدیدی برای یاد گرفتن هست. باید تشنه یادگیری باشی و بخوای مهارت هاتو روز به روز بهتر کنی.
- کار تیمی رو بلد باشه : تو کافه همه با هم کار می کنن. باید بتونی با همکارات هماهنگ باشی بهشون کمک کنی و ازشون کمک بگیری.
حالا که فهمیدی باریستا شدن یعنی چی بریم سراغ اصل کاری یعنی مصاحبه!
چالش های رایج مصاحبه باریستا از من بپرس!
من خودم تو مصاحبه های باریستا کلی چالش داشتم. بعضی وقتا از استرس دست و پامو گم می کردم بعضی وقتا سوالای فنی رو بلد نبودم و بعضی وقتا هم کلاً مصاحبه کننده حال نداشت انگار! ولی خب از هر کدومشون یه درسی گرفتم.
اینجا چندتا از چالش های رایجی که ممکنه تو مصاحبه باریستا باهاشون روبرو بشی رو برات لیست کردم :
- استرس و اضطراب : طبیعیه که قبل از مصاحبه استرس داشته باشی ولی اگه این استرس بیش از حد باشه ممکنه نتونی درست جواب بدی و خودتو خوب نشون بدی.
- نداشتن تجربه کافی : خیلی از کافه ها دنبال باریستاهای باتجربه می گردن ولی اگه تجربه کافی نداشته باشی ممکنه فکر کنی شانسی نداری.
- سوالات فنی سخت : بعضی از مصاحبه کننده ها سوالای فنی خیلی تخصصی می پرسن که ممکنه بلد نباشی.
- عدم آشنایی با منوی کافه : اگه منوی کافه رو نشناسی و ندونی چه نوشیدنی هایی دارن ممکنه مصاحبه کننده فکر کنه علاقه ای به کار نداری.
- عدم آمادگی برای سوالات رفتاری : فقط سوالای فنی نیست که مهمه. مصاحبه کننده ها می خوان بدونن تو چه جور آدمی هستی و چطور تو شرایط مختلف رفتار می کنی.
- زبان بدن نامناسب : زبون بدن خیلی تاثیرگذاره. اگه موقع مصاحبه قوز کنی تماس چشمی نداشته باشی یا دستاتو تکون ندی ممکنه نشون بده که اعتماد به نفس نداری یا علاقه مند نیستی.
- سوال نپرسیدن از مصاحبه کننده : مصاحبه یه مکالمه دوطرفه ست. اگه هیچ سوالی از مصاحبه کننده نپرسی ممکنه فکر کنه کنجکاو نیستی یا اطلاعات کافی نمی خوای.
- نداشتن نمونه کار یا پورتفولیو : اگه تجربه داری بهتره یه نمونه کار یا پورتفولیو از کارهات داشته باشی که نشون بدی چی بلدی.
- عدم پیگیری بعد از مصاحبه : بعد از مصاحبه پیگیری کردن خیلی مهمه. یه ایمیل تشکر بفرست و دوباره علاقه تو به کار نشون بده.
- رقابت زیاد : بازار کار باریستا خیلی رقابتیه. ممکنه کلی متقاضی دیگه هم برای همون پوزیشن وجود داشته باشه.
اینا فقط چندتا از چالش های رایج بودن. ممکنه تو مصاحبه خودت با چالش های دیگه ای هم روبرو بشی. مهم اینه که بدونی این چالش ها وجود دارن و برای مقابله باهاشون آماده باشی.
تجربه های شخصی من هم شیرین هم تلخ!
خب حالا نوبت رسید به قسمت جذاب ماجرا یعنی تجربه های شخصی خودم! من تو این سال ها کلی مصاحبه باریستا رفتم هم موفق شدم هم شکست خوردم. بذار چندتا از خاطره هامو برات تعریف کنم :
تجربه موفق : یادمه اولین مصاحبه باریستاییم برای یه کافه کوچیک و دنج تو محلمون بود. خیلی استرس داشتم ولی قبلش کلی تمرین کرده بودم. منوی کافه رو حفظ کرده بودم کلیپ های آموزشی درست کردن قهوه رو دیده بودم و حتی با دستگاه قهوه خونگی خودم تمرین لاته آرت کرده بودم (که البته خیلی افتضاح بود!). وقتی رفتم مصاحبه یه خانم خیلی مهربون مصاحبه کننده بود. اولش یکم سوالای کلی پرسید بعدش رفت سراغ سوالای فنی. خوشبختانه بیشتر سوالاشو بلد بودم و تونستم خوب جواب بدم. آخر مصاحبه هم یه قهوه برام درست کرد و ازم خواست نظرمو بگم. منم با اعتماد به نفس کامل قهوه رو تست کردم و نظرمو گفتم (حتی اگه خیلی هم حرفه ای نبود!). خلاصه چند روز بعد بهم زنگ زدن و گفتن قبول شدم! اون اولین تجربه کاری من تو دنیای قهوه بود و خیلی برام شیرین بود.
تجربه ناموفق : یه بار دیگه برای یه کافه خیلی شیک و معروف تو مرکز شهر مصاحبه داشتم. فکر می کردم خیلی حرفه ای شدم و دیگه هیچ مصاحبه ای رو از دست نمی دم! ولی اشتباه می کردم. مصاحبه کننده خیلی جدی و سخت گیر بود. سوالای فنی خیلی تخصصی می پرسید که من اصلاً بلد نبودم. حتی ازم خواست لاته آرت بزنم که خب همونطور که گفتم لاته آرت من هنوز خیلی جای کار داشت! وسط مصاحبه حس کردم دارم کم میارم و اعتماد به نفسمو از دست دادم. آخرش هم مصاحبه کننده خیلی رسمی گفت که باهام تماس می گیرن و خب دیگه خبری نشد! اون تجربه خیلی تلخ بود ولی بهم یاد داد که هیچ وقت نباید مغرور بشم و همیشه باید برای یادگیری و پیشرفت تلاش کنم.
تجربه خنده دار : یه بار دیگه برای یه کافه خیلی باحال و خودمونی مصاحبه داشتم. مصاحبه کننده یه پسر خیلی جوون و باحال بود. مصاحبه بیشتر شبیه یه گپ دوستانه بود تا مصاحبه رسمی! کلی با هم خندیدیم و شوخی کردیم. حتی ازم نپرسید قهوه بلدم درست کنم یا نه! فقط پرسید اهل قهوه هستم یا نه و از کار تو کافه خوشم میاد یا نه. آخرش هم گفت اگه دوست داشته باشم می تونم از فردا شروع به کار کنم! اون تجربه خیلی غیرمنتظره و خنده دار بود ولی بهم نشون داد که هر مصاحبه ای یه جور متفاوته و باید خودتو با شرایط مختلف وفق بدی.
اینا فقط چندتا از تجربه های من بودن. مطمئنم تو هم اگه مصاحبه باریستا رفته باشی کلی خاطره داری هم خوب هم بد. مهم اینه که از این تجربه ها درس بگیری و برای مصاحبه های بعدی آماده تر بشی.
راهکارهای عملی و امتحان شده برای موفقیت
خب حالا بریم سراغ اصل مطلب یعنی راهکارهای عملی و امتحان شده برای موفقیت تو مصاحبه باریستا. اینا همون چیزایی هستن که من خودم یاد گرفتم و بهشون عمل کردم و نتیجه گرفتم :
- تحقیق حسابی درباره کافه : قبل از مصاحبه حتماً درباره کافه ای که می خوای بری کار کنی تحقیق کن. منوی کافه رو چک کن سبک قهوه هاشون رو ببین فضای کافه رو تو شبکه های اجتماعی بررسی کن و سعی کن بفهمی چه جور محیطی دارن. این کار نشون می ده که تو واقعاً علاقه مندی به کار تو اون کافه و فقط شانسی رزومه نفرستادی.
- تمرین تمرین تمرین : قبل از مصاحبه حتماً تمرین کن. اگه دستگاه قهوه خونگی داری باهاش تمرین کن. اگه نداری برو یه کافه و از باریستاهاش سوال بپرس. کلیپ های آموزشی درست کردن قهوه رو تو یوتیوب ببین و سعی کن تکنیک هاشونو یاد بگیری. هر چی بیشتر تمرین کنی اعتماد به نفست بیشتر می شه و تو مصاحبه راحت تر می تونی خودتو نشون بدی.
- آماده سازی برای سوالات فنی : سوالات فنی بخش مهمی از مصاحبه باریستا هستن. حتماً درباره انواع قهوه ها روش های دم آوری دستگاه های قهوه و اصطلاحات تخصصی قهوه اطلاعات کسب کن. سوالات رایج مصاحبه های باریستا رو پیدا کن و جواباشونو تمرین کن. اگه سوالی رو بلد نبودی نترس و بگو نمی دونم ولی مشتاقم یاد بگیرم.
- آماده سازی برای سوالات رفتاری : سوالات رفتاری هم به اندازه سوالات فنی مهم هستن. مصاحبه کننده ها می خوان بدونن تو چه جور آدمی هستی و چطور تو شرایط مختلف رفتار می کنی. سوالات رایج رفتاری رو پیدا کن و برای هر کدوم یه داستان کوتاه آماده کن که نشون بده تو چه مهارت هایی داری. مثلاً اگه ازت پرسیدن یه موقعیتی رو تعریف کن که توش با یه مشتری ناراضی روبرو شدی یه داستان واقعی تعریف کن و بگو چطور مشکل رو حل کردی.
- ظاهر آراسته و حرفه ای : ظاهر تو خیلی مهمه. برای مصاحبه باریستا لازم نیست خیلی رسمی لباس بپوشی ولی باید آراسته و حرفه ای به نظر برسی. لباس تمیز و مرتب بپوش موهاتو مرتب کن و اگه ریش داری تمیزش کن. حواست به بهداشت فردی هم باشه.
- زبان بدن مثبت و پرانرژی : زبون بدنت خیلی تاثیرگذاره. موقع مصاحبه صاف بشین تماس چشمی داشته باش لبخند بزن و با انرژی و اشتیاق جواب بده. دستاتو تکون بده و از حرکات بدنت برای تاکید روی حرفات استفاده کن.
- سوال بپرس از مصاحبه کننده : مصاحبه یه مکالمه دوطرفه ست. آخر مصاحبه حتماً چندتا سوال از مصاحبه کننده بپرس. سوالاتت باید هوشمندانه و مرتبط با کار باشه. مثلاً می تونی درباره فرهنگ سازمانی کافه فرصت های یادگیری و پیشرفت یا انتظارات از باریستاها سوال بپرسی. سوال پرسیدن نشون می ده که تو کنجکاوی و واقعاً علاقه مندی به کار.
- نمونه کار یا پورتفولیو (اگه داری) : اگه تجربه داری حتماً یه نمونه کار یا پورتفولیو از کارهات با خودت ببر. می تونی عکس از لاته آرت هات رزومه های مشتری های راضی یا هر چیز دیگه ای که نشون بده تو باریستای خوبی هستی رو تو پورتفولیوت بذاری.
- پیگیری بعد از مصاحبه : بعد از مصاحبه حتماً یه ایمیل تشکر برای مصاحبه کننده بفرست. تو ایمیلت دوباره از فرصتی که بهت دادن تشکر کن علاقه تو به کار تکرار کن و بگو مشتاق شنیدن خبر از طرفشون هستی. پیگیری کردن نشون می ده که تو حرفه ای هستی و واقعاً به این کار اهمیت می دی.
- اعتماد به نفس و مثبت اندیشی : مهم تر از همه اعتماد به نفس داشته باش و مثبت اندیش باش. به خودت باور داشته باش و فکر کن که بهترین باریستای دنیایی! حتی اگه تجربه زیادی نداری با اعتماد به نفس و اشتیاق صحبت کن و نشون بده که حاضری هر کاری برای یادگیری و پیشرفت انجام بدی.
اینا راهکارهای عملی در آموزش مدیریت کافه رستوران هستن که من خودم استفاده کردم و نتیجه گرفتم. مطمئنم اگه تو هم به اینا عمل کنی می تونی تو مصاحبه باریستا موفق بشی و شغل رویایی تو به دست بیاری!
راه حل های جایگزین و مسیرهای دیگه
خب اگه با وجود همه این راهکارها باز هم تو مصاحبه ها موفق نشدی ناامید نشو! راه حل های جایگزین و مسیرهای دیگه هم هستن که می تونی امتحان کنی :
- شروع از کافه های کوچکتر و محلی : اگه تجربه کافی نداری ممکنه سخت باشه که تو کافه های بزرگ و معروف کار پیدا کنی. به جای اون سعی کن از کافه های کوچکتر و محلی شروع کنی. این کافه ها معمولاً سخت گیری کمتری دارن و فرصت های بیشتری برای یادگیری و کسب تجربه بهت میدن.
- کارآموزی و داوطلبانه : اگه واقعاً می خوای باریستا بشی ولی هیچ تجربه ای نداری می تونی به صورت کارآموزی یا داوطلبانه تو یه کافه کار کنی. اینجوری هم تجربه کسب می کنی هم رزومه تو قوی تر می کنی. خیلی از کافه ها هستن که کارآموز می پذیرن و بعد از یه مدت اگه خوب کار کنی استخدامت می کنن.
- شرکت در دوره های آموزشی باریستا : اگه می خوای مهارت هاتو به صورت حرفه ای ارتقا بدی می تونی تو دوره های آموزشی باریستا شرکت کنی. این دوره ها معمولاً توسط متخصصین قهوه برگزار می شن و توشون همه چیز رو از صفر تا صد بهت یاد میدن. داشتن مدرک باریستا می تونه رزومه تو خیلی قوی تر کنه.
- شبکه سازی و ارتباط با باریستاهای دیگه : با باریستاهای دیگه ارتباط برقرار کن تو رویدادهای قهوه شرکت کن و تو شبکه های اجتماعی با کافه ها و باریستاها تعامل داشته باش. شبکه سازی می تونه فرصت های شغلی جدیدی رو برات باز کنه و از تجربه های بقیه هم یاد بگیری.
- ساخت پلتفرم شخصی : اگه خیلی خلاق و باانگیزه ای می تونی یه پلتفرم شخصی برای خودت بسازی. یه صفحه اینستاگرام یا یه وبلاگ راه اندازی کن و توش درباره قهوه بنویس عکس و ویدیو از کارهات بذار و با مخاطب ها تعامل داشته باش. اینجوری هم خودتو برندسازی می کنی هم مهارت هاتو به نمایش می ذاری.
اینا فقط چندتا از راه حل های جایگزین بودن. مهم اینه که ناامید نشی و به تلاش کردن ادامه بدی. دنیای قهوه پر از فرصته و اگه واقعاً بخوای حتماً یه جای خوب توش پیدا می کنی.
حالا نوبت توئه تجربه هاتو بگو!
خب من هر چی تو چنته داشتم رو برات رو کردم. حالا نوبت توئه که تجربه هاتو با من و بقیه به اشتراک بذاری. اگه تو مصاحبه باریستا تجربه ای داری چه خوب چه بد تو بخش نظرات برام بنویس. سوالی هم اگه داری بپرس. خوشحال می شم کمکت کنم.
با هم دیگه یه جامعه باریستایی باحال بسازیم!
نتیجه گیری نهایی و توصیه های عملی
خب رسیدیم به آخر مقاله. بذار یه جمع بندی سریع از همه چی داشته باشیم و چندتا توصیه عملی نهایی هم بهت بگم :
- عاشق قهوه باش : این از همه چی مهم تره. اگه عاشق قهوه نباشی هیچ وقت نمی تونی یه باریستای حرفه ای بشی.
- مهارت هاتو تقویت کن : تمرین کن آموزش ببین و همیشه دنبال یادگیری چیزای جدید باش.
- خودتو آماده مصاحبه کن : تحقیق کن تمرین کن ظاهر آراسته داشته باش و با اعتماد به نفس حاضر شو.
- ناامید نشو : اگه تو مصاحبه ها موفق نشدی ناامید نشو. راه حل های جایگزین هستن و همیشه فرصت های جدیدی پیش میاد.
- شبکه سازی کن : با باریستاهای دیگه ارتباط برقرار کن و از تجربه هاشون یاد بگیر.
- پشتکار داشته باش : باریستا شدن یه مسیر طولانیه. باید پشتکار داشته باشی و به تلاش کردن ادامه بدی تا به هدفت برسی.
توصیه های عملی نهایی :
- یه رزومه حرفه ای و جذاب درست کن : رزومه ت اولین چیزیه که مصاحبه کننده می بینه. یه رزومه شیک و حرفه ای درست کن که مهارت ها و تجربه هاتو به خوبی نشون بده.
- یه کاور لتر قوی بنویس : کاور لتر فرصتیه که خودتو بیشتر معرفی کنی و علاقه تو به کار نشون بدی. یه کاور لتر قوی و شخصی سازی شده برای هر مصاحبه بنویس.
- تو مصاحبه صادق و روراست باش : سعی نکن چیزی رو که نیستی نشون بدی. خودت باش و صادقانه به سوالات جواب بده.
- از اشتباه کردن نترس : همه اشتباه می کنن. اگه تو مصاحبه اشتباه کردی نترس و ازش درس بگیر.
- لذت ببر : باریستا شدن یه شغل باحاله. از کارت لذت ببر و با عشق قهوه درست کن!
امیدوارم این مقاله برات مفید بوده باشه و بتونی تو مصاحبه باریستا موفق بشی. اگه سوالی داری یا تجربه ای داری که می خوای به اشتراک بذاری حتماً تو بخش نظرات برام بنویس.
به امید موفقیتت باریستای آینده!
بخش پرسش و پاسخ (سوالات پرتکرار کاربران)
سوال ۱ : اگه هیچ تجربه ای ندارم اصلاً شانسی برای باریستا شدن دارم؟
جواب : معلومه که داری! خیلی از باریستاها کارشونو بدون هیچ تجربه ای شروع کردن. مهم اینه که اشتیاق داشته باشی آماده یادگیری باشی و خودتو خوب نشون بدی. تو رزومه ت روی مهارت های نرمت مثل خوش برخوردی کار تیمی و مسئولیت پذیری تاکید کن. تو مصاحبه هم نشون بده که مشتاق یادگیری هستی و حاضری هر کاری برای پیشرفت انجام بدی. خیلی از کافه ها هستن که باریستای تازه کار استخدام می کنن و خودشون آموزش میدن.
سوال ۲ : چه سوالاتی معمولاً تو مصاحبه باریستا می پرسن؟
جواب : سوالات مصاحبه باریستا معمولاً دو دسته هستن : سوالات فنی و سوالات رفتاری. سوالات فنی درباره قهوه دستگاه های قهوه روش های دم آوری و اصطلاحات تخصصی قهوه هستن. سوالات رفتاری هم درباره شخصیت مهارت های ارتباطی توانایی حل مسئله و کار تیمی هستن. تو اینترنت می تونی کلی لیست سوالات مصاحبه باریستا پیدا کنی و جواباشونو تمرین کنی.
سوال ۳ : برای مصاحبه باریستا چی بپوشم؟
جواب : لازم نیست خیلی رسمی لباس بپوشی ولی باید آراسته و حرفه ای به نظر برسی. یه لباس تمیز و مرتب بپوش. شلوار جین تیره یا کتان با یه پیراهن ساده یا یه تی شرت یقه دار انتخاب خوبیه. کتونی تمیز یا کفش های راحت و مناسب هم می تونی بپوشی. مهم اینه که لباسات تمیز و مرتب باشن و حس خوبی بهت بدن. حواست به بهداشت فردی هم باشه. موهاتو مرتب کن و اگه ریش داری تمیزش کن.
امیدوارم این بخش پرسش و پاسخ هم برات مفید بوده باشه. بازم اگه سوالی داری بپرس!