کدام نان ها برای ما بهتر هستند و سالم تر و مغذی تر هستند نان جو چه تفاوت هایی با نان های دیگر دارد و نان ها حجیم از چه موادی تشکیل شده اند؟ می خواهیم انواع نان ها و کیفیت هرکدام را در این مطلب با هم مقایسه کنیم. نان یک منبع غذایی نشاستهای است که تنها کالری و انرژی ما را تامین میکند و املاح و ویتامینهای مورد نیازمان را باید با مصرف میوه و سبزی و گوشت و مرغ تامین کنیم. بنابراین توصیه ما این است که مردم در انتخاب نان خیلی حساسیت نشان ندهند.
مقاله مرتبط: خرید دستگاه تمام اتوماتیک بربری
دکتر محمد حسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: «نان غذای اصلی مردم ایران است و بیشترین سرانه مصرف نان در جهان متعلق به ایرانیهاست. تقریبا هر ایرانی روزانه یک یا دو وعده نان میخورد. این در حالی است که 95 درصد از نانی که ایرانیها مصرف میکنند نان سنتی یعنی لواش, سنگک, تافتون و بربری است و تنها 5 درصد از نان مصرفی مردم نانهای حجیم یا همان نانهای صنعتی است.»
وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از نانهای سنتی ارزش غذایی بیشتری دارد، توضیح داد: «واقعیت این است که ارزش غذایی نانهای سنتی چندان با هم تفاوت ندارد. نان یک منبع غذایی نشاستهای است که تنها کالری و انرژی ما را تامین میکند و املاح و ویتامینهای مورد نیازمان را باید با مصرف میوه و سبزی و گوشت و مرغ تامین کنیم. بنابراین توصیه ما این است که مردم در انتخاب نان خیلی حساسیت نشان ندهند.»
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: «اینکه گفته میشود نان سنگک سبوس بیشتری دارد هم واقعیت ندارد چراکه این روزها همه نانها از یک نوع آرد تهیه میشوند و اگر هم تفاوتی بین ارزش غذایی نانها وجود داشته باشد، آنقدر جزیی است که قابلتوجه نیست. تنها مزیت نان سنگک در این است که این نان جوش شیرین ندارد این درحالی است که نان لواش بیشترین جوش شیرین را بین نانهای سنتی داراست. البته مقدار جوش شیرین مورد استفاده در نانها آنقدر زیاد نیست که ضرر خاصی را متوجه ما کند با این حال نانهای حاوی جوش شیرین دیرهضمتر هستند، در ضمن نانهای حاوی جوش شیرین زودتر بیات میشوند.»
دکتر عزیزی افزود: «اگرچه نان سنگک به دلیل نداشتن جوش شیرین و تخمیر بیشتر تا حدودی بر سایر نانها ارحج است اما نکته منفی این نان این است که زمان پختش نسبت به لواش و تافتون بیشتر است و زمان پخت زیاد باعث به وجود آمدن ترکیبات مضری در نان میشود. با همه این توضیحات توصیه ما این است که هر نانی را که دوست دارید، مصرف کنید و خیالتان راحت باشد که نانهای سنتی مختلف از نظر ارزش غذایی تفاوت چندانی با هم ندارد.»
این متخصص صنایع غذایی در خصوص نانهای حجیم یا صنعتی نیز توضیح داد: «نانهای حجیم یا صنعتی این روزها به وفور در شهرهای بزرگ یافت میشوند و در بین آنها انواع نانهای سبوسدار، نان جو، نانهایی با انواع مغزها هم دیده میشود، مصرف این نان به دلیل فیبر بالایی که دارند برای افراد مسن، مبتلایان به دیابت، بیماران قلبی – عروقی و افراد چاق مفید است و حتی توصیه میشود این افراد تا حدامکان نانهایی مانند نان جو را جایگزین نانهای سنتی کنند چراکه ارزش غذایی بیشتری دارند.
گفتنی است نان جو به دلیل فیبر بالایی که دارد از ابتلا به یبوست و همچنین سرطانهای دستگاه گوارش پیشگیری میکند و اگر به دنبال راهی برای لاغری هستید، خوردن نان جو میتواندامروزه اغلب خانوادهها مصرف انواع نان های حجیم را به دلیل ارزش غذایی بالا و دور ریز کمتر به نانهای مسطح ترجیح میدهند. ضخامت بافت نانهای حجیم زیاد است و فرایند تخمیر در پخت آنها به طور کامل رعایت میشود به همین دلیل هضم راحتتری دارند. از آنجایی که استفاده از نان در وعدههای غذایی ما ایرانیان نقش اساسی دارید،در این مقاله از مجله تاندوری قصد داریم که شما را با انواع نان حجیم و ویژگیهای آنها آشنا کنیم تا از آنها براساس ذائقه خود در رژیم غذایی روزانه استفاده کنید.
نان حجیم چیست؟
نان حجیم به نانهایی گفته میشود که ضخامت آنها بیش از ۵ سانتیمتر بوده و پس از پخت دارای بافتی متخلخل، اسفنجی و یکنواخت هستند و قابلیت ماندگاری بیشتری دارند. این نوع نانها سرشار از ترکیبات مغذی و مفیدی بوده و از قابلیت هضم و جذب آسانتری برخوردار هستند. اما برخی از مردم به اشتباه مغز این نوع نانها را هنگام استفاده از هم جدا میکنند و باعث افزایش ضایعات نانهای حجیم نسبت به سایر نانها میشوند.
آشنایی با ترکیبات و مشخصات انواع نان حجیم
انواع نان حجیم از آرد، آب، نمک، مخمر (خمیر ترش) و در صورت نیاز مواد افزودنی مجاز اعم از شکر، گلوکز مایع، شیره خرما، شیره انگور، عسل، مالت، روغن، کره، شیر و غیره تهیه میشوند. بنابراین عدم استفاده از افزودنیهای غیر مجاز در تولید نانهای حجیم از عوامل مؤثر در افزایش کیفیت، مدت زمان ماندگاری و افزایش قابلیت هضم این نوع نانها خواهد بود. همچنین مهمترین ویژگی آنها این است که در فرآیند پخت آنها به هیچ وجه از جوش شیرین استفاده نمیشود.
بنابراین چنانچه تمایل به یادگیری روش پخت انواع نان های حجیم با رعایت اصول صحیح فرآوری خمیر و پخت آنها دارید، میتوانید در دورههای آموزشی تاندوری به صورت آنلاین شرکت کنید. همچنین اگر میخواهید با دستور پخت انواع نان آشنا شوید، میتوانید به سایت تاندوری مراجعه کنید. در این وب سایت میتوانید با پخت انواع نان و شیرینیهای خوشمزه، انواع کیک و کوکی، پیتزاها و فینگرفودهای متنوع آشنا شوید.
مهمترین ویژگیهای انواع نان های حجیم
نانهای حجیم دارای ویژگیهای منحصر به فرد زیر هستند.
- شکل ظاهری: سطح نان حجیم باید عاری از برآمدگی و فرورفتگی غیرعادی باشد.
- سطح رویه نان: رویه این نوع نانها باید دارای رنگ قهوهای روشن یا طلایی باشد و تمام سطوح آنها یکنواخت بوده و خیلی ضخیم یا نازک و نرم یا سخت نباشد.
- تخلخل: میزان حجم تو خالی در در تمام قسمتهای داخلی نان، باید یکنواخت و غیرمتراکم باشد.
- برگشتپذیری نان: نان حجیم باید دارای خاصیت الاستیسیته کافی باشد و پس از وارد کردن فشار نان به آرامی به شکل اول خود برگردد.
سایر ویژگیها:
- بافت نان حجیم: در هنگام برش، انواع نان حجیم باید خمیر آن به چاقو نچسبد یا هم جدا شوند. همچنین بافت نان باید عاری از زبر، خمیری بوده و زیاد خشک نباشد.
- بو و مزه: نانهای حجیم باید دارای بوی معطر و تازه داشته باشند و از آنها بوهای نامطبوع مثل ترشیدگی به مشام نرسد و هنگام خوردن مزه قلیایی و نشاستهای نداشته باشد.
معرفی انواع نان حجیم | از پخت تا درآمدزایی
نان یکی از مهمترین خوراکی وعدههای غذایی ما ایرانیان به ویژه میز صبحانه است و تمایل به استفاده نان تازه و لذت بردن از آنها بیشتر است. در این بین استفاده از انواع نان های حجیم به دلیل ارزش غذایی بسیار بالا بیش از نانهای سنتی همه طرفدار پیدا کرده است. هر چند نانهای حجیم تنوع زیادی دارند اما هر فردی میتواند متناسب با سلیقه و ذائقه خود یک نوع نان حجیم را با یک دستور بسیار ساده در خانه درست کند و از خوردن آن لذت ببرد. همچنین میتواند با راهاندازی یک کسب و کار خانگی این نوع نانها را در منزل درست کرده و از محل فروش آنها به درآمدزایی برسید. در ادامه برخی از انواع نان حجیم پرمصرف را به شما معرفی میکنیم.
نان تست
نان تست یکی از انواع نان های حجیم و محبوبی به شمار میرود که در مراکز عرضه فستفودها بیشترین موارد استفاده را دارند. البته بسیاری از خانواده از این نوع نان با ارزش غذایی بالا در وعده صبحانه و میان وعدههای مختلف استفاده میکنند. نان تست برای تهیه پیش غذا و انواع سالادها نیز کاربرد زیادی دارد.
نان باگت
نان باگت با اصالت فرانسوی از نوعی خمیر نازک تهیه میشود که نسبت به دیگر نانها اندازه متفاوتی دارد. قطر این نوع نانهای حجیم باریک و بلند حدود 5 تا 6 سانتیمتر بوده و طول آنها به بیش از نیم متر نیز میرسد. نان باگت به شکل ساندویچی یا کشیده، بیضی و گرد پخته میشود و پوستهای خوش طعم داشته و درون آن حجیم و متراکم است. این نوع نان دارای بافتی اسفنجی، نرم و ترد است و عطر و طعم مطلوبی دارد. استفاده از نان باگت در برنامه غذایی افراد دارای رژیم غذایی کم کالری جایگاه ویژهای دارد و به دلیل داشتن فیبرهای گیاهی مصرف مداوم آن باعث تقویت سیستم گوارشی، کاهش وزن و کلسترول خون و غیره میشود.
نان ویانا | انواع نان حجیم
نان ویانا یکی دیگر از انواع نان حجیم پرطرفداری است که شباهت زیادی به نان باگت فرانسوی دارد اما نسبت به آن شیرینتر است. این نوع نان برای درست کردن انواع ساندویچ گرم و سرد مناسب است و طعم بسیار مطلوب و بافت نرمی دارد.
نان روگن
نان روگن از آرد چاودار تهیه میشود و اغلب رنگی تیره یا روشن دارد. این نوع نان با وجود اینکه مقدار فیبر بالایی نسبت به سایر نانها از جمله نان سفید دارد اما چون با آرد گندم درست میشود بافت سفتتری دارد. در سراسر دنیا از نانهای روگن به عنوان نانهای رژیمی یاد میکنند و از دیگر خواص این نان میتوان به کاهش قند خون، کمک به کنترل دیابت، محافظت از سیستم گوارشی در برابر آسیبها و بیماریها اشاره کرد.
نان چاباتا
نان چاباتا یک نوع نان حجیم ایتالیایی است که میتواند بهترین جایگزین برای نان باگت و نان فرانسوی برای تهیه انواع ساندویچها باشد. این نوع نان از خمیر ترش، آرد گندم، نمک و آب تهیه میشود و به دلیل بافت پفتدار و سطح ترد شباهت زیادی به نان باگت فرانسوی دارد. این نان در سراسر دنیا طرفداران بسیاری دارد و اغلب با انواع غذا، سوپ و سالاد سرو میشود.
نان بروتچن
نان بروتچن یک نوع نان خوشمزه و حجیم است که عطر و طعم روغن زیتون در آن بسیار قالب است. این نان خوشمزه برای وعده صبحانه یا عصرانه مناسب بوده و بافت بسیار نرم و عالی دارد. نان بروتچن برای درست کردن ساندویچهای کوچک، مینی برگر و فینگرفودها بسیار مناسب است. همچنین بسیاری از آن در کنار مرغ و میگوی سوخاری، انواع خوراک، سوپ و غیره استفاده میکنند.
نان شیرمال | انواع نان حجیم
نان شیرمال یکی دیگر از انواع نان حجیم و سنتی ایرانی است که پخت آن نیز در کشورهای دیگر با روشها و مواد اولیه متفاوت مرسوم است. این نوع نان حجیم طعم شیرینی دارد و اغلب به عنوان سوغاتی استفاده میشود. در پخت نان شیرمال از شیر، شکر، زعفران و هل استفاده میکنند و اغلب کیفیت بالایی از نظر پخت و بافت نرم و طعم دارد.
نان فوکاچیا
نان فوکاچیا نوعی نان حجیم ایتالیایی است که بافتی شبیه به خمیر پیتزا و کیک مانند دارد. این نوع نان مانند نان بربری ضخیم است اما سطح رویه آن تردد بوده و بافت داخلش نرم و پفکی است. این نان بیشتر در کنار پیش غذاهای ایتالیایی سرو میشود و حتی با برش وسط آن میتوانید یک ساندویچ خوشمزه درست کنید. نان فوکاچیا را میتوانید با اضافه کردن آویشن، رزماری، سیر تازه و غیره با طعمهای مختلف درست کرده و عطر و طعم خوبی به نان خود بدهید.
نان گیسو
نان گیسو یکی از سادهترین و متداولترین انواع نان های حجیم خانگی است که نسبت به سایر نانها دارای طعم نسبتا شیرینی است و اغلب برای سفرهآرایی کاربرد دارد. این نوع نان سوئیسی بافت بسیار نرم و خوبی دارد و به دلیل پخت متفاوت، مزه کره در آن بسیار محسوس است.
نان همبرگر| انواع نان حجیم
نان همبرگر یکی از انواع نان های حجیم و معروفی است که به دلیل بافت نرم و پفکی طرفداران زیادی دارد. این نان مخصوص ساندویچ برای درست کردن انواع برگرها کاربرد دارد و البته طعم این نان میتواند تاثیر زیادی روی طعم برگر شما بگذارد. سعی کنید این نان را به صورت تازه استفاده کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید.