چرا فیلتر شکن وصل میشه ولی کار نمیکنه + راه حل
سوال بسیار پرتکرار : چرا فیلتر شکن وصل میشه ولی کار نمیکنه؟ احتمالا واسه شما هم پیش اومده که فیلترشکنتون تیک می خوره و گزینه connected رو میزنه ولی وقتی به برنامه هایی مثل اینستاگرام یا سایت های فیلتر شده میرید ، اون برنامه ها یا سایت ها رو باز نمیکنه. در این مطلب دلایل و روش های برطرف کردن این مشکل رو برای شما توضیح خواهیم داد.
این مشکل معمولا میتونه دلایل متفاوتی داشته باشه مثلا ممکنه شما واقعا به اون وی پی ان وصل شده باشید اما در عمل اینقدر سرعت وی پی ان یا اینترنت شما پایین باشه که تبادل دیتا در حد کیلوبایت هست و همین موضوع دلیل بر باز نشدن برنامه یا سایت مورد نظر شما میشه. در چنین مواقعی بهترین کار و اولین کار اینه که قبل از خرید اکانت v2rayng اینترنت خودتون رو تغییر دبدی در اکثر مواقع تغییر وی پی ان میتونه به خوبی اتصال شمارو اوکی کنه یعنی ممکنه اون وی پی ان روی ایرانسل خیلی خوب سرویس دهی نداشته باشه ولی روی همراه اول یا یک اپراتور دیگ به خوبی به شما سرویس بده
پس بهتره که همیشه فیلتر شکن خودتون رو با نت های مختلف تست کنید اگه مشکل از نت شما نبود همانطور که اشاره کردم یکی از دلایل اصلی و جدی میتونه سرعت و ترافیک بالای اون وی پی ان باشه یعنی فشار ها به سرور اون اینقد زیاد باشه که عملا اتصال بهش کار شمارو سخت و دشوار میکنه یا اونقد کند که با ارور های مختلف تایم اوت و .. مواجه شوید مشکل میتونه از جاهای دیگ مثل عدم سازگاری پروتکل وی ان با گپشی شماهم باشه البته این حدس منه ! من مثلا همین مشکل رو در اوپن وی پی ان یا در فیلتر شکن های دیگری مثل فیلتر شکن تور داشتم.
علت وصل نشدن فیلترشکنها چیست؟
قطعا با نرم افزارهای فیلترشکن آشنا هستید. برنامه هایی که آی پی کاربر را تغییر می دهند و کاربران از آن برای عبور از فیلترینگ استفاده می کنند. پس از فیلتر شدن تلگرام استفاده از این برنامه های ضدفیلترینگ رونق گرفته بود به طوری که گفته می شد میلیون ها کاربر ایرانی در گوشی خود فیلترشکن دارند و با استفاده از این برنامه های به راحتی وارد تلگرام می شوند. اما این وضعیت تغییر کرده و اخیرا شاهد اختلال در برنامه های فیلترشکن و قطع شدن آنها هستیم. حتی برخی از برنامه ها دیگر وصل نمی شوند. حالا سوال این است که علت قطع شدن برنامه های فیلترشکن چیست؟ و چرا دیگر فیلترشکن ها کار نمی کنند. پاسخ این سوال را در ادامه خواهید یافت.
تا یک سال پیش استفاده از فیلترشکن آزاد بود و کاربران می توانستند به راحتی و بدون هیچ مشکلی این برنامه ها را از طریق گوگل جستجو کرده و دانلود نمایند. سایفون، فریگیت، هات اسپات و turbo vpn چند مورد از برنامه های معروف و محبوب بودند که بسیاری از کاربران با آنها آشنا بودند و از آنها برای عبور از صد فیلترینگ استفاده می کردند. با آغاز فیلترینگ تلگرام در اردیبهشت سال گذشته وضعیت کمی تغییر کرد.
میلیون ها کاربر با مسدود شدن تلگرام خود مواجه شدند و برای دسترسی به این شبکه اجتماعی، دانلود برنامه های فیلترشکن را پیش رو دیدند. همین باعث شد میلیون ها کاربر به استفاده از فیلترشکن های مشهور روی آورند و روزانه برای استفاده از تلگرام، چندین مرتبه به برنامه های فیلترشکن متصل شوند. همین امر باعث شد حجم زیادی از کاربران و درخواست ها به سمت سرور فیلترشکن ها روانه شود و باعث مختل شدن یا کند شدن سرعت این برنامه ها شود.
در آن برهه بسیاری از کاربران از کندی فیلترشکن ها یا وصل نشدن آنها گله داشند. در حقیقت علت اصلی این کندی از جانب خود کاربران بود که به صورت ناگهانی به این برنامه ها روی آورده بودند. این مشکل چندی بعد با ورود اپلیکیشن های غیررسمی تلگرام و آشنایی کاربران با فیلترشکن های جدید حل شد و وضعیت تا حدودی به حالت عادی بازگشت. اما این وضعیت هم پایدار باقی نماند و مجددا کاربران شاهد وصل نشدن به فیلترشکن ها بودند.
فیلتر شدن فیلترشکنها؛ گامی در راستای تحولات فضای مجازی
دوره دوم قطع شدن فیلترشکن ها به اول تیرماه سال جاری باز می گردد. زمانی که دادستان کل کشور وعده داد که از آغاز تیرماه شاهد تحولات جدی در فضای مجازی خواهیم بود. پس از آن در موعد اعلام شده شاهد قطع شدن تلگرام طلایی و هاتگرام بودیم. پس از این اتفاق بود که کاربران با کندی و قطعی های مکرر فیلترشکن های رایگان موجه بودند. این وضعیت کمی ادامه داشت تا این که فیلترشکن ها به کلی از کار افتادند.
به نظر می رسد که علت قطعی گسترده فیلترشکن ها و وصل نشدن آنها به همین تحولات وعده داده شده باز می گردد. چراکه پس از مسدود شدن تلگرام طلایی و هاتگرام، تمام اپلیکیشن های مشابه که به «تلگرام بدون فیلتر» معروف بودند از کار افتادند. گرچه به طور رسمی در این خصوص اظهار نظری نشده است اما می تواند اینطور برداشت کرد که وصل نشدن فیلترشکن ها و قطعی کلی آنها به علت فیلتر شدن آنها می باشد! یعنی فیلتر کردن فیلترشکن ها جزئی از پروژه ایجاد تحول در فضای مجازی کشور است که دادستان کل آن را وعده داده بود.
اما موضوع مقابله با فیلترشکن ها را آذری جهرمی، وزیر ارتباطات هم پیش تر ذکر کرده بود. آذری جهرمی در حاشیه مراسم رونمایی از پروژههای همراه اول در هفته ارتباطات گفته بود که اگرچه فیلترشکنها خدمات ظاهری خوبی ارایه میدهند و کاربران بسیاری را به خود جذب کرده اند اما طبق گزارشات بدست آمده مشخص شده که اکثر این نوع نرمافزارها بدافزار بوده و استفاده ضدامنیتی دارند.
مقابله با برنامههای فیلترشکن
ایشان علت مقابله با فیلترشکن ها را ماهیت ضدامنیتی آنها دانست و گفت که با توجه به این ماهیت، وظیفه شرکت زیرساخت این است که با آنها مقابله کرده و از فراگیرشدن استفاده از آنها جلوگیری بعمل آورد. به همین دلیل حرکت مقابله با این برنامه ها آغاز شده است. پس از این مراسم وزیر ارتباطات در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
امروز خبرنگاری از دلایل اعمال محدودیت بر فیلترشکنها پرسید، در پاسخ به این نکات اشاره کردم:
اگر ظنی بر ارتباط برخی پیامرسانها مثل تلگرام با سرویسهای اطلاعاتی وجود داشت، در مورد برخی فیلترشکنها این ارتباط دیگر ظن نیست بلکه یقین است و بودجه برخی از آنها مستقیما از طرف دولت آمریکا تامین میشود. بنابراین اکنون با فراگیر شدن فیلترشکنها که قابل پیشبینی بود، شرایط نامناسبتری رخ داده است.
در سیاستهای اعلامی دولتهای متخاصم با مردم ایران، راهکارهایی برای فراگیر شدن فیلترشکنها در ایران مطرح و پیگیری شده است. عدم تدبیر برای همراهی مردم در تصمیماتی که برای فضای مجازی اتخاذ میشود، عملا باعث ترویج فیلترشکنها و در نتیجه تقویت برنامههای متخاصمین است.
جدا از این دسته فیلترشکنها، دستهای دیگر نیز باج افزار و بدافزار هستند و در زمانیکه زندگی روزمره مردم در فضای مجازی شکل گرفته، تهدید بزرگی برای امنیت آنها مطرح میشود.
با این سخن وزیر ارتباطات دیگر می توان مطمئن شد که مقوله مقابله با فیلترشکن ها در دستور کار دولت و سازمان مربوطه قرار گرفته است و قطع شدن فیلترشکن ها در حال حاضر به علت فیلتر شدن آنها می باشد.
تفاوت فیلترشکن های رایگان و فیلترشکن های پولی در اعمال قانون
اما با بررسی وضعیت فیلترشکن ها یک تناقض به وجود می آید. زمانی که وضعیت برنامه های فیلترشکن را بررسی می کنیم مشخص می شود که اکثر فیلترشکن های مشهور که رایگان هستند، مسدود شده اند. در حالی که فیلترشکن های پولی همچنان در حال فعالیت می باشند و هیچ مشکلی برای آنها بوجود نیامده است!
سوالی که مطرح می شوند این است که اگر مقابله با فیلترشکن ها در دستور کار سازمان های مربوطه قرار گرفته است، پس چرا فیلترشکن های پولی شامل این قاعده نمی باشند و تنها فیلترشکن های رایگان مسدود شده اند؟ چنین وضعیتی این گمان را در اذهان ایجاد می کند که پای منافع برخی از مسئولین یا متولیان سیاست گذاری و اعمال فیلترینگ در این ماجرا در میان است.
یعنی این افراد قانون را تنها روی فیلترشکن های رایگان اعمال می کنند و در مورد فیلترشکن های پولی که در آن منفعت دارند، به قانون توجه نمی شود. یا این که اصلا به کلی مطرح شدن موضوع فیلترینگ فیلترشکن ها از این جهت بوده که فیلترشکن های رایگان مسدود شوند تا کاربران مجبور به استفاده از نسخه های پولی این برنامه ها شوند که سود آن در جیب افرادی خاص برود.
این گمان زمانی به واقعیت نزدیک تر می شود که برخی مسئولین از فروش آزادانه و بدون محدودیت فیلترشکن در فضای مجازی اظهار گلایه می کنند. همچون وزیر ارتباطات که چندی پیش در خصوص این مسئله گفته بود که چرا فروش فیلترشکن جرم محسوب نمی شود؟
به هر حال چه این اقدام ناشی از بی مدیریتی باشد و چه ناشی از منافع گروهی، باعث شده روزانه مبالغ زیادی از سرمایه های ملی وارد جیب متخلفین فضای مجازی شود و ضرر آن متوجه مردم و پیام رسان های داخلی شود. به نظر شما این وضعیت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟