نانی که از تنور بیرون می آید استریل است و بافت نرم و عطر و طعم دلچسبی دارد، ولی بلافاصله بعد از خروج از تنور و سرد شدن، به اسپور کپک های موجود در محیط آلوده می شود و اگر در نگهداری آن دقت نشود، به سرعت کپک خواهد زد. برای جلوگیری از کپک زدن و حفظ نان از بیاتی زودرس، باید در خنک کردن و نگهداری آن دقت کرد.
در منزل و یا شرایطی که بخواهیم مقدار زیادی نان را برای مدت بیشتر از یک روز تا چند ماه نگهداری کنیم باید از روش خشک کردن و یا از روش انجماد استفاده کنیم. هر یک از این روش ها بستگی به نوع نان و شرایط نگهداری دارد. مثلاً برای نگهداری نان بربری نمی شود آن را خشک کرد ولی با انجماد می توان کیفیت و تازگی آن را برای مدت چند ماه حفظ کرد. درجه حرارت یخچال فقط از کپک زدن نان به مدت چند روز جلوگیری می کند ولی در بیاتی آن اثر منفی دارد.
روش صحیح نگهداری نان
نانها در انواع مختلف تهیه میشوند اما تقریبا روش نگهداری مناسب برای آنها یکسان است. هرچند روش نگهداری نانهای فانتزی مانند باگت کمی متفاوت است، اما دیگر نانها مانند لواش، تنوری و … را میتوان شبیه به یکدیگر نگهداری کرد.
۱. هنگام خرید نان آن ها سرد را کنید
شاید شما هم در نانواییها زیاد دیده باشید که افراد بعد از خریدن نان اقدام به سرد کردن نان میکنند و آنها را به صورت داغ بر روی یکدیگر نمیگذارند. در واقع این کار صحیحی است و به ماندگاری بیشتر نان کمک میکند. قرار دادن نان داغ بر روی یکدیگر موجب زود کپکزدن آنها میشود.
بعد از اینکه نانها را به خوبی سرد کردید آنها را درون پلاستیک دربسته قرار دهید تا مانع از ورود هوا به آن شوید. دربسته بودن پلاستیک نان به شکلی که هوا به آن وارد نشود و همچنین قرار گرفتن آن دور از نور خورشید میتواند ماندگاری نان را بالا ببرد.
این روش را برای انواع نان ایرانی مانند لواش، تنوری، تافتون، سنگک و بربری به کار ببرید. در صورتی که نانها بزرگ هستند بهتر است آن را به قطعات کوچکتر تبدیل کنید.
۲. نگهداری نان در منزل
در منزل هم میتوانید نانهای خود را درون یک پلاستیک دربسته نگهداری کنید، البته توجه داشته که هوا وارد پلاستیک نشود و در معرض نور آفتاب هم قرار نگیرد. نان را به این شکل به مدت دو روز میتوانید نگهداری کنید. در این مدت نباید نان درون یخچال قرار بگیرد، بهتر است نان را در دمای محیطی مانند آشپزخانه نگهداری کنید.
استفاده از ظرف برای نگهداری کردن از نان یکی دیگر از روشهایی است که از گذشته تا به امروز مرسوم بوده است. ظرف نان باید دردار باشد و به خوبی بسته شود تا مانع ورود هوا شده و از کپک زدگی و بیات شدن نان جلوگیری کند.
در صورتی که تصمیم به نگه داری نان در دمای محیط دارید، میتوانید از یک فویل آلومینیومی هم استفاده کنید. فویل آلومینیومی مانع از خشک شدن زود هنگام رطوبت درون نان میشود و به ماندگاری آن کمک میکند. این روش برای نگهداری نان باگت بهترین راه است و در هنگام استفاده، نان در بهترین حالت خود قرار دارد.
البته این روشهای گفته شده برای نگهداری دیگر نانها هم مناسب است و میتوانید برای نگهداری نان تست، لواش، تافتون و … از این روش استفاده کنید.
نگهداری نان در یخچال
استفاده از یخچال برای نگهداری نان، روند بیات شدن و کپک زدگی نان را تا ۳ برابر افزایش میدهد! در ضمن نگه داشتن نان در یخچال منجر به خشک شدن آن هم میشود. در صورتی که قصد دارید به مدت دو روز نان را نگهداری کنید بهتر است نان در دمای محیط با شرایطی که در قبل گفته شد نگهداری شود.
نگهداری انواع نان در فریزر
بهترین راه برای ماندگاری بالای نان، نگهداری کردن آن در فریزر است. در صورتی که تصمیم دارید نان را بیشتر از ۲ روز نگهداری کنید بهتر است تا آن را بسته بندی کرده و درون فریزر نگهداری کنید. در هنگام بسته بندی نان دقت داشته باشید تا پلاستیک دربسته باشد و هوا به داخل آن وارد نشود. همچنین هوای درون پلاستیک را هم در هنگام بسته بندی از آن خارج کنید.
در صورتی که تصمیم به نگهداری نان باگت دارید بهتر است خمیر وسط آن را جدا کرده و نان را بدون خمیر وسط نگهداری کنید. نام باگت به این شکل در هنگام استفاده، از شرایط بهتری برخوردار است.
بهترین حالت ممکن برای نگهداری از نان در فریزر، قرار دادن آن در دمای منفی ۴ درجه سانتیگراد تا منفی ۱۰ درجه سانتیگراد است.
روش صحیح باز کردن یخ نان
در صورتی که نان را درون فریزر نگهداری کردهاید بهتر است تا در هنگام استفاده، به بهترین شکل یخ آن را باز کنید تا کیفیت و ارزش غذایی آن حفظ شود. بهترین روش برای باز کردن یخ نان قرار دادن آن در دمای محیط است. یخ نان بعد از چند دقیقه که در دمای محیط قرار بگیرد باز میشود و برای مصرف کردن مناسب است.
در صورتی که عجله دارید میتوانید از فر یا تستر برای گرم کردن نام استفاده کنید. در این روش بهتر است ۱۰ دقیقه نان را درون فر یا توستر قرار دهید تا یخ آن باز شود.
استفاده از مایکروویو برای باز کردن یخ نانهای ساندویچی و فانتزی مناسب نیست و منجر به خیس شدن آن و پایین آمدن کیفیت نان میشود. اما نانهای معمولی مانند تافتون را میتوانید به مدت چند ثانیه درون مایکروویو قرار دهید.
رازهای مراقبت و نگهداری از انواع نان در خانه
نان با گذشت زمان و بودن در معرض هوا کهنه می شود ؛ دو مجرم اصلی برای بیاتی نان وجود دارد که اولی یک تغییر شیمیایی با یک نام فانتزی است:انحطاط نشاسته. به محض برداشتن نان از فر، ساختار مولکول های نشاسته تغییر می کند و آن ها شروع به کریستاله شدن می کنند. این کریستال ها آب را از نان جدا می کند.
عامل دوم، از دست دادن رطوبت ناشی از قرار گرفتن هوا است.
نکته:زمانی که خنک است، آن را بپوشانید.نان را در فویل پلاستیکی یا آلومینیوم بپوشانید.انواع پوشش ها رطوبت طبیعی نان را نگه می دارند تا آن را از خشک شدن و سخت شدن دور نگه دارند.
اگر نان شما در یک کاغذ پیچیده شده باشد، آن را بردارید و در پلاستیک و یا آلومینیوم برای ذخیره سازی بپوشانید.اگر نان را ببرید، می توانید آن را در بسته بندی پلاستیکی اصلی خود بگذارید.
تولید کنندگان این سبک نان ها توصیه می کنند که آن را در این بسته بندی نگهداری کنید، تا رطوبتش را حفظ کنید.
نان را برای مدت بیش از دو روز در دمای اتاق نگه ندارید.دمای اتاق باید حدود 20 ºC / 68 ºF باشد.
آن را دور از نور مستقیم خورشید در یک مکان خنک و خشک، مانند انبار و یا در یک جعبه نان.
اگر رطوبت زیادی در منزل دارید، نان شما ممکن است به سرعت در دمای اتاق کپک بزند.
اگر در مورد این قضیه صادق باشید، ممکن است بخواهید درست بعد از خرید آن را فریز کنید، تا هر وقت خواستید هم تازه و خوش طعم بماند.
جهت اطلاع و استعلام دستگاه نانوایی تمام اتوماتیک و قیمت دستگاه شاطر اتوماتیک نان لواش از کارشناسان برتر ما با شماره دفتر فروش ۰۹۱۴۷۶۷۴۵۹۹ تماس حاصل فرمایید.
در آخر
زمانی که نان از تنور خارج میشود بهترین حالت ممکن را برای مصرف شدن دارد. به همین دلیل بهتر است که نان را تازه تهیه کرده و آن را مصرف کنید. اما با توجه به سبک زندگی امروزی و کمبود وقت بیشتر افراد نان را برای چند روز در خانه خود نگهداری میکنند. به همین دلیل بهتر است که هرگاه تصمیم داشتید نان را برای چند روز نگهداری کنید آن را با شرایط گفته شده بسته بندی کنید و در فریزر قرار دهید.